SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: »Slovenija je utemeljena na spravi«

Ljubljana, 5. 6. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil mednarodne konference z naslovom Soočanje s preteklostjo: "Izzivi spravnega procesa v Sloveniji", ki sta jo pripravila Muzej novejše zgodovine Slovenije in fundacija Friedrich Ebert Stiftung. Predsednik republike je imel na konferenci uvodni nagovor.

Predsednik Pahor se je udeležil mednarodne konference z naslovom Soočanje s preteklostjo: "Izzivi spravnega procesa v Sloveniji"

Predsednik republike Borut Pahor je spomnil, da imamo Slovenci dve zgodovinski izkušnji: izkušnjo razkola in izkušnjo sodelovanja. Tragično izkušnjo narodnega razkola v času druge svetovne vojne, ko se Slovenci nismo enotno uprli okupatorju, marveč smo se ob slavni osvobodilni vojni borili tudi brat proti bratu. Rane narodovega razkola se celijo dolga stoletja, je dejal, in pri nas ni bilo nič drugače, saj po drugi svetovni vojni ni bilo dialoga, ni bilo demokratičnega soočenja, brez tega pa ni mogoče razumeti in sprejeti. Druga izkušnja je slavna, tako predsednik republike, saj smo se Slovenci leta 1991 pogumno postavili za idejo lastne države in jo navkljub nenaklonjenim razmeram v mednarodni skupnosti tudi uresničili: »Osamosvojitev je izkušnja narodne enotnosti. Ko smo imeli pred seboj ta izziv, smo se zavedali, da imamo lahko različna mnenja in lahko morda o tej odločitvi tudi podvomimo. A je postala osamosvojitev tako pomembna politična tema, da ji je tudi takratna opozicija podredila vsa druga vprašanja, kar je omogočilo, da smo kljub posameznim razlikam ravnali enotno. Zato smo uspeli."

Kot predsednik republike nenehno razmišljam, kako ravnati in česa ne ukreniti, kaj izjaviti in česar ne reči, da bo med nami prevladalo tisto, kar nam je skupno. Da bomo gradili mostove tam, kjer so med nami razlike, da se bomo naučili s temi razlikami tudi živeti,« je dejal predsednik Pahor v prepričanju, da se lahko le z dialogom, razumevanjem in spoštovanjem kot narod izognemo ponovni tragediji, v kolikor bi bili v prihodnosti postavljeni pred hude preizkušnje in bi se med nami povečalo nezaupanje.

Predsednik republike se je ozrl tudi v prihodnost in poudaril, da je krivice potrebno popraviti tako, da se ne ustvarja novih. Meni, da smo pred in po osamosvojitvi storili vrsto korakov, ki so te krivice popravljali, počasi in morda prepočasi, a pravni temelji za spravo so bili postavljeni: »Pravni, ne pa politični,« je poudaril in dodal, da brez politične volje sprava ni mogoča.

»Slovenija je utemeljena na spravi. Osamosvojitev je bila sprava 'par excellence'. Evropa je utemeljena na spravi.« Predsednik Pahor je ob tem spomnil na srečanje voditeljev pobude Brdo Brijuni Process, ki ga je pred dvema dnevoma gostil v Sloveniji: »Odsotnost politične volje je ključni deficit stabilnosti Zahodnega Balkana. Temelj za mir in varnost še ni postavljen, in ta temelj je sprava.«

»Ko govorimo o spravi, ne govorimo o preteklosti. Govorimo o naši prihodnosti,« je govor zaključil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.