SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor z iskrenim veseljem sprejel novico o odločitvi italijanske vlade o spremembi Zaščitnega zakona za Slovence v Italiji, s katero se Narodni dom v Trstu vrača v last slovenski narodni skupnosti

Ljubljana, 8. 10. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z iskrenim veseljem sprejel novico o odločitvi vlade Italijanske republike o spremembi Zaščitnega zakona za Slovence v Italiji, s katero se Narodni dom v Trstu vrača v last slovenski narodni skupnosti. Novico je sinoči posredovala senatorka Tatjana Rojc, med drugimi zelo zaslužna za ta prelomen trenutek.

Odločitev vlade Italijanske republike sledi podpisu memoranduma o vračanju Narodnega doma v last slovenske narodne skupnosti, ki sta mu ob 100. letnici požiga Narodnega doma 13. julija 2020 prisostvovala predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella.

Predsednika se o tej tematiki že več let redno posvetujeta, dialog in zaupanje pa dajeta rezultate v vzajemno korist in v evropskem duhu.

Ponovno se bosta srečala 21. oktobra 2021 v Novi Gorici in Gorici, kjer bosta posebej pozdravila tudi projekt GO Borderless 2025 kot primer odličnega sodelovanja med narodoma in državama.