SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Odgovor predsednika republike Boruta Pahorja na pismo predsednika ZZB NOB Janeza Stanovnika

Ljubljana, 16. 1. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes odgovoril predsedniku ZZB NOB Janezu Stanovniku, ki mu je posredoval pismo.

Odgovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja objavljamo v celoti:


Spoštovani predsednik ZZB NOB Slovenije
gospod Janez Stanovnik,

ne dvomite v mojo neodvisnost opravljanja predsedniške funkcije.

Po nedavni izvolitvi za predsednika Republike Slovenije sem prisegel, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije. Tako tudi ravnam.

Objava poročila Komisije za preprečevanje korupcije je samo dodatno spodbudila moje poudarjanje pomena krepitve pravne države. To je bilo, ob siceršnji skrbi, da se razmere v Sloveniji čimprej znova politično stabilizirajo na za ljudi prepričljiv in verodostojen način, še pred tem eden mojih glavnih političnih poudarkov. Od slavnostnega nagovora ob prisegi naprej.

V tem smislu se je mnogim postavilo vprašanje, ali naj se predsednik republike odzove na omenjeno poročilo s pozivom k odstopu. Ker je bilo glede tega vprašanja nekaj javne polemike, čutim dolžnost pojasniti ljudem, ki sem jim kot predsednik odgovoren, naslednje.

Že v času, ko nisem mislil na kandidaturo za predsednika republike, zlasti pa v času, ko sem kandidiral za ta položaj, sem večkrat javno in izrecno povedal, da kot morebitni novi predsednik ne bom pozival funkcionarjev, ki bodo predmet obravnave ali odločitev organov pravne države, da odstopijo ali ostanejo na svojem položaju.

To moje stališče je bilo slovenski javnosti znano, še preden sem na volitvah dobil prepričljivo večino za predsedniški položaj. To stališče torej ni plod take ali drugačne politične pristranosti ali odvisnosti od kogarkoli, temveč zvesto sledenje temu, kar sem pred izvolitvijo in tudi danes razumem kot primerno ravnanje predsednika republike.

Prvič, institucije pravne države za svojo avtoriteto ne potrebujejo in ne smejo potrebovati avtoritete predsednika republike. Šele s tem dosežejo svojo potrebno moč, ki jim jo pripisuje ustavni red. Drugič, če naj ima predsednik republike moralno moč in celo dolžnost (vsekakor nima pristojnosti), da funkcionarje poziva k odstopu ima s tem enako moč, da jih pozove k temu, da na položaju ostanejo. To je tista diskrecija, ki je pri svojem ravnanju kot predsednik republike ne želim in ne smem imeti. In tretjič, funkcionarji, ki opravljamo pomembne dolžnosti, sprejemamo odločitve, ki odločajo o usodi stotisočev meščanov, dveh milijonov državljanov, kot člani Evropskega Sveta pa sovplivamo na odločitve, ki zadevajo usodo pol milijarde Evropejcev. Sprejemamo zelo težke odločitve. Od nas se pričakuje, da se bomo znali odločiti tudi, ko gre za nas same, za našo lastno usodo v primeru, ko smo predmet obravnave ali odločitev ustanov pravne države.

Izkoriščam to priložnost, da ponovim mojo odločno podporo Komisiji za preprečevanje korupcije v nameri, da v najkrajšem času pripravi zakonodajno pobudo za celovito ureditev sistema nadzora nad premoženjskim stanjem funkcionarjev.

Spoštovani gospod predsednik ZZB NOB Slovenije,

prav mogoče je, da bova tudi po tem pojasnilu imela različna stališča o tem, kaj je primerno ravnanje predsednika republike v takšnih okoliščinah. Vendar sem vam vsaj pojasnil, da je moje ravnanje dosledno mojim stališčem, ki so javnosti znana dolgo časa in da s tem ne opuščam dolžnih ravnanj v okviru mojih pristojnosti ter da ravnam po svoji vesti, nepristransko in neodvisno.

V demokratičnih družbah so tudi ravnanja predsednika republike predmet demokratičnega dialoga, deležna kritike in odobravanj. Tako je prav in nobenega od stališč ne jemljem kot pritisk na moje delo, zato ga bom lahko še naprej opravljal nepristransko in neodvisno.

Sprejmite, spoštovani gospod predsednik ZZB NOB, izraze mojega globokega spoštovanja.


Borut Pahor

===========
Priloga: pismo predsednika ZZB NOB Janeza Stanovnika