SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na 25. rednem letnem posvetu slovenske diplomacije o slovenskem predsedovanju Svetu EU in naši skupni evropski prihodnosti

Brdo pri Kranju, 31. 5. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes nagovoril veleposlanice in veleposlanike Republike Slovenije in visoke predstavnike Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, ki sodelujejo na 25. rednem letnem posvetu slovenske diplomacije. Kot je uvodoma poudaril predsednik Pahor, je bil to njegov enajsti nagovor na tem posvetu, od tega deveti v funkciji predsednika republike.

Predsednik Republike Slovenije se je udeležencem posveta zahvalil za zavzeto in profesionalno delo, ki ga opravljajo v korist in za interese naše države, v svojem nagovoru pa je posebno pozornost posvetil pomenu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije in razpravi o evropski prihodnosti ter izzivih, s katerimi se unija sooča.

Predsednik republike je navzoče na posvetu opomnil, da države članice od slovenskega predsedovanja Svetu EU pričakujejo najboljše. »Spričo ugleda, ki ga imamo, se od nas pričakuje, da se bomo potrudili po najboljših močeh in da bomo z odliko opravili svoje delo,« je poudaril in pozval, da se vsi skupaj potrudimo biti zelo zavzeti in zelo ambiciozni, ne glede na razlike med nami. »Prizadeval si bom, da priložnost, ki jo imamo – da vodimo Svet EU v času, ko covid-19 pojenja in se vrača tradicionalna živahna in diplomatska politična aktivnost – opravimo z zrelostjo, sodelovanjem in odgovornostjo,« je dejal predsednik Pahor.

Glede konference o prihodnosti Evrope je predsednik republike poudaril, da ne smemo zamuditi priložnosti, da poleg iskanja pragmatičnih rešitev za EU tudi sanjamo s svoji prihodnosti. Kot je dejal, vsaka skupnost potrebuje sanje o svoji prihodnosti, zato moramo v razpravo vključiti in spodbuditi predvsem tiste, ki želijo razmišljati o skupni prihodnosti, vendar jih kratek čas konference ter želja po čim večji pragmatičnosti in učinkovitosti ne smeta omejevati. »Konferenca bo priložnost, da se spomnimo pomena temeljnih vrednot, na katerih se je izgrajevala EU: spoštovanje človekovih pravic, demokracija, vladavina prava, svoboda izražanja in medijev. Vse te vrednote so zapisane tudi v naši ustavi in v mednarodnih aktih, h katerim je naša država pristopila v zadnjih, slavnih 30 letih. Ob tem poudarjamo nove, prelomne vrednote, povezane s trajnostno politiko, še zlasti s podnebnimi spremembami in digitalizacijo,« je še dejal predsednik Pahor.

V nadaljevanju je poudaril, da se Slovenija zavzema za skupno, strateško vizijo Evrope – takšne, ki bo celovita, svobodna in povezana, v kateri bomo vsi lahko živeli v miru. »To je odgovornost voditeljev te generacije: da našim otrokom in njih otrokom zagotovimo najprej in predvsem mir in varnost, da bodo lahko razvijali svoje talente v skladu z njihovimi osebnimi sanjami,« je dejal. Ob tem je poudaril, da moramo biti v razpravi o prihodnosti vključujoči in da moramo v njenem okviru tudi mlade navdihniti s strastjo do Evrope.

Predsednik republike se je dotaknil tudi pomena in prednosti krepitve dobrih dvostranskih odnosov s posameznimi državami, predvsem s sosedami, in multilateralizma, ki ga ocenjuje kot zelo pomembnega za majhne države. Pozval je, naj bo vodilo pri povezovanju Slovenije v interesne skupine prispevek h krepitvi EU in ne k njenemu razdvajanju.

Predsednik republike je nadaljeval z odprto razpravo z veleposlanicami in veleposlaniki o njihovih pogledih na ključna zunanjepolitična vprašanja in izzive Republike Slovenije v mednarodnem okolju.


Videoposnetek nagovora predsednika Republike Slovenije: