SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na slovesnosti ob 110-letnici organiziranega lovstva na Slovenskem

Ljubljana, 7. 10. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil prireditve ob 110-letnici organiziranega lovstva na Slovenskem. Ob tej priložnosti je imel predsednik republike slavnostni nagovor, Ladu Bradaču, predsedniku Lovske zveze Slovenije, pa je v luči lanskih praznovanj 25. obletnice samostojnosti in letošnjih obeleževanj 25. obletnice mednarodnega priznanja Republike Slovenije podaril slovensko zastavo, simbol naše enotnosti, z mislijo: "Danes obhajate zelo pomemben jubilej in s tem priznanjem se vam želim zahvaliti za vaše plemenito poslanstvo ter vam zaželeti vse najbolje tudi v prihodnje."

Predsednik Pahor se je udeležil prireditve ob 110-letnici organiziranega lovstva na Slovenskem
Foto: Daniel Novakovič/STA

Govor predsednika republike vam posredujemo v nadaljevanju (Velja govorjena beseda!):

"Spoštovani predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač,
spoštovani predstavniki lovskih društev,

dovolite mi, da vam najprej čestitam ob 110. letnici organiziranega lovstva na Slovenskem.

Februarja letos sem v luči vašega jubileja v predsedniško palačo povabil vodstvo Lovske zveze na dolgem, iskrenem in zanimivem pogovoru. Z zadovoljstvom sem poslušal o uspehih organizacije in skrbeh, ki jih imate. Svoje poslanstvo opravlja že 110 let, v četrti državi, a vedno s ciljem skrbi za divjad in naravo ter krepitev tistih vrednot, ki jim pravite lovsko tovarištvo.

V razmerah občutnih okoljskih sprememb, s katerimi se soočamo, v času globaliziranega sveta in vse večje urbanizacije, je naš odnos do narave, njenih prebivalcev, eden temeljnih dejavnikov našega razvoja in dolgoročnega obstoja. Zato je pomembno, da kot varuhi narave opozarjate in da ste slišani v razpravah o našem odnosu do narave.

Na našem srečanju ste me seznanili o uspešnih projektih kot so naselitev risa, zaščita volka, ohranjanje rjavega medveda, vidre ter vrnitve bobra. A opozorili tudi na različne interese pri odstrelu predatorjev, ohranjanju ravnovesja velikih zveri ter odnosa do divjadi in povzročene škode na njivah in v gozdu. To so strokovne zadeve, ki morajo imeti primerno razumevanje in težo v politiki in sprejemanju zakonodaje. Posledice napačnih odločitev ali hitenja pri reševanju samo določenih problemov so lahko dolgoročne in verjetno tudi nepopravljive. Tako ste me posebej opozorili.

Računam na to, da boste svoje poslanstvo opravljali in zagovarjali tako z argumenti kot tudi strastjo, ki izhaja iz ljubezni do narave.

Kot predsednik republike in kot vrhovni poveljnik obrambnih sil pa moram izpostaviti tudi drugo poslanstvo in vlogo vaše organizacije. Vlogo, povezano z obrambo domovine.

Lovci ste vedno stopili na branik domovine, vaše znanje, povezano z domoljubjem, sta vas vedno postavila na pravo stran.

Zato mi je bilo v ponos poslušati o vaših aktivnostih med vojno za Slovenijo in obdobjem osamosvajanja. In zato vam izrekam vse priznanje. Zavzemal se bom, da bo vaša vloga v tem času še bolj vidna in prepoznana. Verjamem, da vas bosta bogata tradicija in ponos tudi v prihodnje umeščala med organizacije, povezane z domoljubjem. Kajti vas, lovcev, je za dobro divizijo.

Želim vam uspešno delo tudi v prihodnje, z željo, da se vam kdaj pridružim tudi pri kakšni od vaših akcij skrbi za naravo.

Srečno in še enkrat čestitke za vašo častitljivo obletnico!"