SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Ob svetovnem dnevu otrok Predsedniška palača kot prva predsedniška palača na svetu postala Unicefova Varna točka

Ljubljana, 20. 11. 2020 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob Svetovnem dnevu otrok nagovoril otroke na dogodku, ki ga je ob tem dnevu priredil UNICEF in poteka virtualno. Dogodek je potekal pod sloganom »vKLJUČite me, sem KLJUČ do rešitve«, na njem pa so sodelovali otroci iz vse Slovenije in UNICEF-ovi Junior ambasadorji.

Slovenska predsedniška palača je tako prva predsedniška palača na svetu, ki je postala Unicefova Varna točka. Unicefove Varne točke so različni javni prostori, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Otroci lahko Varne točke prepoznajo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu.

Ob svetovnem dnevu otrok Predsedniška palača kot prva predsedniška palača na svetu postala Unicefova Varna točka
Foto: UPRS

Namen svetovnega dneva otrok, ki sovpada z 31. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah, je dati priložnost otrokom, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan. Na ta dan otroci po vsem svetu prevzamejo vloge odraslih, opozorijo na položaj vrstnikov po svetu, izrazijo svoje mnenje in želje za boljšo prihodnost.


Nagovor predsednika republike vam posredujemo v nadaljevanju. Velja govorjena beseda!

»Dragi otroci,


ko smo se pred natanko letom dni družili v Predsedniški palači, smo govorili o prihodnosti.


Kristalna dvorana je bila polna živžava. Iskrila se je od vaših zamisli in načrtov. Zrl sem v vaše oči in v njih videl prihodnost, polno optimizma in neustavljive življenjske energije.


Takrat ste mi povedali, kakšno prihodnost si želite. Kako naj vam odrasli pomagamo, da boste lahko uresničili svoje želje. Vaše besede nosim v zavesti in srcu. Vsaka odločitev in sleherni poziv, s katerim kot predsednik republike nagovorim skupnost, je odraz odgovornosti, ki jo čutim do vsakega izmed vas.


Danes, le kratko leto dni kasneje, pa je vse drugače. V Kristalni dvorani ni vašega direndaja. Tudi po šolskih hodnikih trenutno ne odmeva vaš smeh. A vendar smo vseeno našli način, da v času epidemije ohranimo naše prijateljstvo. Da skrbimo drug za drugega in naše zdravje.


Tudi danes se boste pogovarjali o prihodnosti. Ne vemo, kakšna bo. Vemo pa, da se moramo vsak dan truditi, da bo lepa, pravična in vključujoča.


Z mislijo na vas - na prihodnost, v kateri se bomo spet videli, se pogovarjali, si morda zaupali tudi kakšno skrivno željo - vam sporočam, da je Predsedniška palača z današnjim dnem postala Unicefova varna točka.


Vrata Predsedniške palače so vam na stežaj odprta. Kadar koli boste v stiski. Kadar koli boste potrebovali pomoč odraslega ali pa zgolj nekoga, ki bi se mu želeli zaupati. Tu ste vselej varni in tu je vedno nekdo, ki vam bo prisluhnil.


Dragi mladi prijatelji,


sprejmite, prosim, moje najboljše želje ob svetovnem dnevu otrok. Moja iskrena želja je, da kljub zelo posebnim razmeram ostanete polni optimizma in ohranite otroško igrivost. Vse bo še dobro. Na to se lahko zanesete.«
Ob svetovnem dnevu otrok Predsedniška palača kot prva predsedniška palača na svetu postala Unicefova Varna točka
Foto: UPRS