SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob 170-letnici Mohorjeve družbe: "170-letno zgodovino Mohorjeve družbe zaznamujejo vizionarstvo, vztrajnost in predanost slovenskemu jeziku in slovenstvu"

Ljubljana, 23. 9. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je bil častni pokrovitelj slovesnosti ob 170. obletnici ustanovitve Mohorjeve družbe, ki je potekala danes, 23. septembra 2021, v Celju.

Ker se predsednik republike mudi na 76. zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov v New Yorku, je zbrane na slovesnosti nagovoril preko videoposnetka.V nadaljevanju je nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Velja govorjena beseda.

Spoštovani gospe in gospodje,

sprejmite, prosim, v imenu države in v imenu ljudi, ki jih imam kot predsednik republike čast predstavljati, iskrene čestitke ob imenitnem jubileju Mohorjeve družbe, prve slovenske založbe.

170-letno zgodovino Mohorjeve družbe zaznamujejo vizionarstvo, vztrajnost in predanost slovenskemu jeziku in slovenstvu.

Od svoje ustanovitve naprej Mohorjeva družba kot začetnica slovenskega organiziranega založništva neutrudno skrbi za to, da je slovenska tiskana beseda doma v imenitnih knjigah – doma, v zdomstvu in izseljenstvu. Slovenci nimamo veliko ustanov, ki jih odlikuje tako dolga zgodovina neprekinjenega delovanja, zato smo na Mohorjevo družbo posebej ponosni.

Kot častni pokrovitelj počastitve 170-letnice Mohorjeve družbe se zato ob tej priložnosti želim zahvaliti vsem, ki še danes skrbite, da Mohorjeva družba izpolnjuje vizijo svojega ustanovitelja, Antona Martina Slomška, da bi bile knjige v slovenskem jeziku dostopne vsakomur. Zahvaljujoč Slomšku in njegovim somišljenikom so mohorske knjige postale in ostale prvina, ki povezuje Slovenke in Slovence celotnega etničnega prostora.

Naj živi slovenska knjiga! Srečno, Mohorjeva!