SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na odprtju Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja: »Ste zgled in poosebljate solidarnost in humanost«

Ptuj, 26. 5. 2022 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes, 26. maja 2022, udeležil odprtja Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja na Ptuju. Predsednik republike je imel na prireditvi govor.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil odprtja Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja na Ptuju
Foto: Nebojša Tejić/STABesedilo govora predsednika Pahorja (Velja govorjena beseda!):

Osmi Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja so odlična priložnost za celovito in vsestransko predstavitev sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Bogatajevi dnevi so poklon in počastitev spomina na izjemno osebnost, na Mirana Bogataja. Bogataj je neizbrisno zaznamoval izgradnjo in razvoj slovenskega sistema zaščite in reševanja.

Kot dolgoletni poveljnik Civilne zaščite je s svojim delom, vodenjem in nastopanjem ob najtežjih trenutkih poosebljal preudarnost, zanesljivost in predanost pripadnikov Civilne zaščite.

S prireditvijo na najboljši možni način ohranjamo spomin na njegov cenjeni prispevek k našemu varnejšemu življenju.

Na tej večdnevni prireditvi boste prikazali vse sodobne zmogljivosti na področju zaščite, reševanja in pomoči, opozarjanja in vaše preventivne dejavnosti, prikaz organizacije, aktivnosti in vašega razvoja.

Je tudi priložnost demonstracijo usposobljenosti in hkrati priložnost za izmenjavo strokovnih mnenj, izkušenj ter različnih rešitev.

Dejstvo, da Bogatajeve dneve pripravite vsaki dve leti v različnih slovenskih mestih vas še bolj povezuje z lokalnim okoljem in ljudmi s katerimi sodelujete.

S tem krepite zaupanje v sistem.

Najširša javnost, zlasti mladi, imajo odlično priložnost da se podrobneje seznanijo z vašim delom in ob tem zavejo pomena tega sistema in povezanosti številnih služb, organizacij, društev in posameznikov.

To utrjuje vašo povezanost z ljudmi in predstavlja najboljše zagotovilo za nadgrajevanje in zagotavljanje trdnosti sistema zaščite in reševanja.

Prireditev je tudi spodbuda za spoznavanje z ukrepi s katerimi lahko sami prispevamo k skupni in lastni varnosti, preprečimo marsikatero nesrečo in posledično zaščitimo naša življenja ter preprečimo nastanek škode.

Območje Slovenije je zaradi svojih geografskih značilnosti podvrženo mnogim tveganjem za nastanek najrazličnejših nesreč.

Pogosto nas pestijo poplave, zemeljski plazovi, vse pogostejši požari, zaradi obremenjenosti se soočamo z obsežnejšimi prometnimi nesrečami, nesrečami v zračnem prometu, nesrečami v gorah in, prav nedavno, z velikimi industrijskimi nesrečami ter številnimi drugimi.

Sistem zaščite in reševanja vedno podpre tudi druge sisteme in podsisteme.

Tako je bilo v času zdravstvene krize in migracijske krize.

Vaša nesebična požrtvovalnost, nemalokrat izpostavljanje vašega zdravja in življenj, se kaže v izjemnih rezultatih.

Ti so spoštovani in nam utrjujejo zavedanje, da bomo v najhujši stiski deležni najboljše možne pomoči.

Ste zgled in poosebljate solidarnost in humanost.

Za to pa je potrebna usposobljenost in izurjenost.

Le tako lahko strokovno in kakovostno opravite svoje delo.

To pomeni, da morate nameniti veliko vašega prostega časa, svoj način življenja podrejate poslanstvu, ki ga predstavlja sistem zaščite in reševanja.

Pri izvajanju nalog vedno znova izkazujete voljo, pogum in svojo neomajno odločnost, da pomagate drugim.

V lanskem letu ste izvedli več kot 24.6000 aktiviranj v okviru katerih je sodelovalo skoraj 150.000 pripadnikov.

Samo v reševanju v gorah je bilo 820 aktiviranj Gorske reševalne službe.

Državna enota za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev se je aktivirala nekaj manj kot tisočkrat.

V zadnjih dveh letih ste imeli izjemno pomembno vlogo pri podpori obvladovanja epidemije COVID – 19.

S poveljnikom Civilne zaščite in poveljniki štabov, vodji izpostav ter vodstvom Uprave za zaščito in reševanje sem obiskal vse regijske štabe in se podrobno seznanil s pestrostjo nalog, ki ste jih izvajali.

Ne nazadnje tudi z izzivi, ki ste jih uspešno reševali, pa naj si gre za sprejem in razdelitev zaščitne opreme, oskrbo ranljivih skupin, pomoč v domovih, pomoč pri organizaciji in izvedbi cepljenja ali podpora zdravstvenim ustanovam.

V te aktivnosti je bilo vključenih več kot pol milijona pripadnikov Rdečega križa in Karitasa, številnih drugih humanitarnih in nevladnih organizacij, gasilcev in pripadnikov struktur Civilne zaščite.

Zadnji primer velikega požara na Potoški planini je še en dokaz izjemnega skupnega angažiranja in odličnega sodelovanja vseh pripadnikov sistema zaščite in reševanja.

Ne nazadnje, ob izbruhu vojne v Ukrajini ste že in še vedno imate pomembno vlogo pri zbiranju in pošiljanju humanitarne in tehnične pomoči ogroženim ljudem v Ukrajini.

V manj kot mesecu dni po izbruhu vojne ste uspeli zbrati in posredovati 43 ton pomoči.

Vaš prispevek pa ni pomemben le doma, ampak tudi v tujini.

Pa naj gre za pomoč pri reševanju ob velikih poplavah kot so bile pred leti v Bosni in Hercegovini, pomoč pri reševanju ob potresu na Hrvaškem, pa ne le tu, ali obsežnih požarih.

V lanskem letu ste še posebej izkazali ob pomoči makedonskim kolegom pri gašenju velikega požara v naravnem okolju na območju Berova v Severni Makedoniji.

S tem, ko pomagate svojim kolegom in rešujete življenja ljudi v številnih državah, potrjujete slovensko humanost in solidarnost ter krepite ugled Republike Slovenije.

Samo teh nekaj skromnih podatkov in omenjenih aktivnosti, bilo pa jih je še na desetine, najbolje ilustrira vašo angažiranost, obremenjenost in široko področje dela.

Vaši rezultati zavezujejo vse nas, da temu sistemu zagotavljamo najboljše možne pogoje za delo.

Veliko storite tudi sami s številnimi projekti v okviru Evropske unije s katerimi vsestransko izboljšujete sistem.

Zadovoljen sem, da se je v zadnjem obdobju uredilo več vprašanj, ki urejuje vaš položaj.

Prepričan sem, da bodo vodstvo Uprave in ministrstva skupaj z Vlado in Državnim zborom z naklonjenostjo prisluhnili vašim predlogom tudi v prihodnje.

Tako kot moramo krepiti ključne gradnike notranje varnosti in obrambe, moramo z enako zavzetostjo krepiti sistem zaščite in reševanja.

To priložnost izkoriščam, da vsem vam, ki sodelujete v sistemu zaščite in reševanja, izrečem iskreno zahvalo in priznanje.

Vsem državljankam in državljanom pa zagotovim, da je naš sistem zaščite in reševanja eden izmed najboljših.

Najboljših zato, ker ima predane, strokovne, vrhunsko usposobljene, motivirane in dobro opremljene pripadnike, ki jih odlikuje srčnost in izjemen odnos do slehernega sočloveka ter našega okolja.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil odprtja Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja na Ptuju
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil odprtja Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja na Ptuju
Foto: Nebojša Tejić/STA