SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor: "Ohranjanje kulturne dediščine je pomemben element identitete vsake države in naroda."

Ljubljana, 8. 4. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil slavnostne podelitve Steletove nagrade in Steletovih priznanj za leto 2012, ki jih za življenjsko delo ter za izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva v Slovenskem konservatorskem društvu podeljujejo od leta 1990. S temi nagradami želijo v društvu opozoriti na pomembnost dela konservatorja in nagraditi posameznike, ki so s svojim trudom in znanjem v danem trenutku uspešno rešili propada posamezne objekte kulturne dediščine.

Predsednik Borut Pahor je podal nekaj uvodnih besed na slavnostnem dogodku in poudaril pomembnost dela hraniteljev kulturne dediščine na slovenskem z mislijo, da »države Slovenije brez njene kulturne dediščine in njenih varuhov ni«. V nagovoru je čestital letošnji nagrajenki Alenki Železnik, prejemnici Steletove nagrade za življenjsko delo, za njene izjemne dosežke, ki so pomemben prispevek k ohranjanju in predstavljanju kulturne dediščine v Sloveniji, ter prejemnikom Steletovih priznanj za opravljeno delo na področju konservatorstva. »Konservatorstvo ni le poklic. Ko ste poklicani, da opravljate svoje delo varovanja dediščine, je to poslanstvo,« je uvodoma povedal predsednik in opozoril, da je »ohranjanje kulturne dediščine pomemben element identitete vsake države in naroda«. Predsednik se je ob tem zahvalil tudi predsednici Slovenskega konservatorskega društva in vsem, ki so aktivni pri njegovem delovanju.

Za pomemben prispevek pri ohranjanju in obnovi nepremične kulturne dediščine so podelili tudi Steletova priznanja za leto 2012, ki se podeljujejo lastnikom kulturnih spomenikov, ki si izjemno prizadevajo pri njihovem ohranjanju in obnovi ter ljubiteljem za izjemne dosežke na področju varovanja kulturne dediščine. Priznanja so prejeli mag. Marinka Dražumerič za uspešno vodenje celovite obnove Mordaxove kapele v Novem mestu, Miran Ježovnik za izdelavo izjemnih statističnih projektov nepremičnih spomenikov in registrirane dediščine ter lastnik kulturnega spomenika Mirko Lavbič za izjemen pristop k prenovi Svetelškove domačije.
Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil slavnostne podelitve Steletove nagrade in Steletovih priznanj za leto 2012 v Mestnem muzeju Ljubljana
Foto: Daniel Novakovič/STA