SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na Jesenicah svečano otvoril najpomembnejšo strateško investicijo Skupine SIJ

Jesenice, 8. 9. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Borut Pahor se je danes kot častni gost in slavnostni govornik udeležil svečanega odprtja AOD peči v SIJ Acroni Jesenice.

Predsednik Pahor se je na Jesenicah udeležil svečanega odprtja AOD peči v SIJ Acroni Jesenice
Foto: Nebojša Tejić/STA

Govor predsednika republike. Velja govorjena beseda.

"Na letošnjem Blejskem strateškem forumu je generalni sekretar OECD Jose Angel Gurria predstavil poročilo OECD za Slovenijo. Po dolgem času je bilo spet slišati pohvalne besede za Slovenijo: da imamo visoko gospodarsko rast, visok življenjski standard in zelo dobro razporejen dohodek med ljudi, ki se odraža v nizki dohodkovni neenakosti. Predstavil pa je tudi nekatera opozorila. Težko bi rekli, da smo slišali kaj novega, česar sami ne vemo, a vendar smo  včasih bolj dovzetni za  ocene našega domačega stanja, če ga izreče oseba oziroma institucija, katere mnenje je neobremenjeno. Ena od ugotovitev je, da je nizka rast produktivnosti ovira za dolgoročno gospodarsko rast, boljše plače in večjo mednarodno konkurenčnost. Med najpomembnejše dejavnike za prepočasno rast produktivnosti OECD uvršča padec naložb na eni strani in pomanjkanje ustrezno usposobljenih delavcev na drugi strani.  


Če pogledamo vašo novo investicijo, ki jo danes simbolno spravljate v življenje, potem lahko to investicijo gledamo ne le kot dosežek vaše družbe ampak tudi kot prispevek k odpravljanju ovir za dolgoročno gospodarsko rast v državi in večje blagostanje državljanov. Ta prispevek je toliko večji, ker ne gre za majhno gospodarsko družbo ampak za eno od maloštevilnih velikih družb, ki samo v Sloveniji zaposluje več kot 5000 delavcev, v tujini pa še dodatnih 2000.


Skupina SIJ je s svojimi družbami med najpomembnejšimi zaposlovalci v državi. Še posebno posebej pomembna je v štajerski, gorenjski in koroški regiji. Pri tem je videti, da uspešno premagujete tudi drugi dejavnik, ki zavira rast produktivnosti. To je zagotavljanje ustrezno usposobljenega kadra. Več let ste si prizadevali za ponovno vzpostavitev izobraževanja, za poklic metalurški tehnik in pri tem uspeli. Ministrstvo je lani program srednjega tehničnega in strokovnega izobraževanja metalurški tehnik potrdilo, vi pa ste že razpisali stimulativne kadrovske štipendije za ta deficitarni poklic. Na Ravnah ste odprli svoj Izobraževalni center, namenjen pridobivanju znanj, kompetenc in veščin vseh sedem tisoč zaposlenih v Skupini SIJ. Ker se zavedate, da je uspeh odvisen tudi od dobrega vodstvenega kadra, že več let izvajate programe za razvoj kompetenc vodij ter za razvoj mladih potencialov, ki ste jim v zadnjem času dodali tudi programa za naslednike in mentorje. S posodobitvijo proizvodnje, novimi zaposlitvami (tudi štipendiranih sodelavcev) in študijem ob delu povečujete delež zaposlenih s poklicno izobrazbo, visoko šolo ter zaposlenih z magisterijem in doktoratom.


Vaša skrb za pridobivanje novih delavcev in za nenehno usposabljanje že zaposlenih dopolnjujete z ukrepi za varno delo, zdravo delovno okolje in stimulativnim nagrajevanjem, dodatnim pokojninskim zavarovanjem ter skrbjo za invalide. Rezultati so vidni, saj kljub temu, da je med vašimi zaposlenimi tretjina starejših od 50 let, dosegate izjemne rezultate. Ti se ne kažejo v odlični inovativni dejavnosti vaših delavcev. Kot pravite, je v metalurških družbah Skupine SIJ inovacijska dejavnost del organizacijske kulture. V sistem zbiranja idej in predlogov je bil leta 2016 vključen že vsak tretji zaposleni. Skupaj so prispevali 875 koristnih predlogov in tehničnih izboljšav. Prihranki, ki jih prinaša inovacijska dejavnost se merijo v milijonih. Vaše izjemne inovacijske dosežke je prepoznala tudi Gospodarska zbornica Slovenije, ki je lani vaši družbi podelila zlato nacionalno odličje za inovacijo. Srebrno in bronasto priznanje pa sta prejeli tudi Inovaciji družbe SIJ Metal Ravne.


Naj zaključim z dobrimi željami za naprej. Želim vam, da še naprej čim več vlagate v posodabljanje tehnološke proizvodnje in uvajanje novih proizvodov, ki bodo rezultat vašega inovativnega prispevka ter tako še naprej ohranjate mesto med vodilnimi evropskimi proizvajalci jekla.


Govorniki pred mano so dejali, da je danes praznik vaše družbe. Res je tako in ga z vami praznujemo vsi v Sloveniji. Tudi za splošno družbeno razpoloženje je današnji dan prepotreben vir navdiha in optimizma, predstavlja namreč praktičen primer, da se stvari premikajo na bolje. V prihodnost zaradi tega ne gledam s strahom, temveč z optimizmom."