SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob dnevu državnosti prejel tudi čestitke ameriškega predsednika Bidna, japonskega cesarja Naruhita in španskega kralja Filipa

Ljubljana, 25. 6. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ob državnem prazniku dnevu državnosti ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije prejema številne čestitke voditeljev držav. Med drugimi so mu že čestitali predsednik predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović, predsednik Republike Turčije Recep Tayyip Erdoğan, predsednik Združenih držav Amerike Joseph R. Biden, japonski cesar Naruhito, belgijski kralj Philippe, švedski kralj Karl XVI. Gustav, španski kralj Filip, predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella, predsednik Republike Avstrije Alexander Van der Bellen, predsednik Češke republike Miloš Zeman, predsednik Zvezne republike Nemčije Frank-Walter Steinmeier, predsednik Finske Sauli Niinistö, predsednik Švicarske konfederacije Guy Parmelin, predsednik Romunije Klaus Werner Iohannis, predsednik Republike Bolgarije Rumen Radev, predsednik Izraela Reuven (Ruvi) Rivlin, predsednik Alžirije Abdelmadjid Tebboune, predsednik Republike Peruja Francisco Sagasti, predsednica Slovaške republike Zuzana Čaputova, Predsednik Portugalske Marcelo Rebelo de Sousa, predsednik Kitajske Xi Jinping, generalni sekretar OZN Antonio Gutteres, papež Frančišek in drugi.

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je v čestitki izrazil zadovoljstvo nad rusko-slovenskimi odnosi, ki temeljijo na dobrih tradicijah prijateljstva, kulturne in duhovne bližine. Izrazil je prepričanje, da bi interesom obeh narodov ustrezal nadaljnji razvoj konstruktivnega dvostranskega sodelovanja na različnih področjih. Predsedniku republike je zaželel zdravja in uspehov, državljanom Slovenije pa je blaginje in napredka.

Predsednik Republike Turčije Recep Tayyip Erdoğan je v čestitki predsedniku Pahorju zapisal, da z veseljem opaža, da so 10 let po sklenitvi sporazuma o strateškem partnerstvu med Republiko Slovenijo in Republiko Turčijo naši bilateralni odnosi vsestransko zacveteli in da sta dialog ter sodelovanje med obema predsednikoma k temu veliko prispevala. Predsednik Erdogan se je zahvalil za podporo slovenskega predsednika pri približevanju Turčije Evropski uniji in dodal, da računa na slovensko podporo tudi ob predsedovanju Slovenije Svetu EU. Predsednik Erdogan je slovenskemu predsedniku zaželel zdravja in sreče, državljanom Slovenije pa blaginje in napredka.

V svojem imenu in imenu hrvaških državljanov je predsedniku Pahorju voščil predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović, ki je zapisal, da želi prijateljskemu slovenskemu narodu napredek in blagostanje. "Naši državi povezujejo mnoge vezi, od zgodovinskih korenin do evropskih vrednot - pred tridesetimi leti smo se podali na isto pot k neodvisnosti in evro-atlantski družini, ki še dodatno krepi vezi med državama," je zapisal hrvaški predsednik. Dodal je, da to pomembno obletnico slavimo v zelo zahtevnih časih, ko se ves svet bojuje s pandemijo in njenimi posledicami, in ob tem izrazil prepričanje, da bomo tudi te ovire premagali in omogočili ljudem, da se vrnejo k svojemu običajnemu življenju. Predsedniku Pahorju se je zahvalil za srčno gostoljubje ob nedavnem vrhu voditeljev pobude Brdo Brijuni Process in ocenil, da so ta srečanja izjemna priložnost za obravnavo ključnih tem, ki so pomembne za napredek, stabilnost in varnost Jugovzhodne Evrope.


Predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella je ob trideseti obletnici samostojnosti naše države namenil predsedniku republike in prijateljskemu slovenskemu narodu najlepše čestitke v imenu Italijanske republike in v svojem osebnem imenu. Zapisal je, da državi bogatijo pogosti stiki na ravni civilne družbe in obeh avtohtonih manjšin. Izrazil je trdno prepričanje, da je pot, ki sta jo s predsednikom Pahorjem začrtala ob lanskem srečanjuv Trstu in Bazovici odprla nove perspektive za skupne pobude, kar velja še poglobiti. V tem duhu bo tudi izbor Gorice in Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture 2025 še prispeval h krepitvi prijateljskih vezi med Slovenijo in Italijo. To je, po mnenju predsednika Mattarelle, močno znamenje, ki kaže na skupne vrednote kot temelj procesa integracije evropske celine. Ob tem je Sloveniji zaželel uspešno predsedovanje Svetu EU.

Predsednik Zvezne republike Nemčije Frank-Walter Steinmeier je ob dnevu državnosti in ob 30. obletnici slovenske samostojnosti iskreno čestital predsedniku republike in vsem državljankam in državljanom Slovenije. Zapisal je, da je 25. junij 1991, ko je prvi demokratično izvoljeni slovenski parlament razglasil neodvisnost države, pomenil tudi nov začetek odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo. Danes je sodelovanje naših držav na gospodarskem, političnem in kulturnem področju tesnejše kot kdaj koli prej, z izzivi našega časa pa se soočamo skupaj in solidarno, je zapisal nemški predsednik.

Predsednica Slovaške republike Zuzana Čaputova je v čestitki zaželela predsedniku republike in vsem državljanom Slovenije zdravja, blaginje in uspeha. Zapisala je, da prijateljski odnosi med Slovaško in Slovenijo temeljijo na skupnih vrednotah in partnerstvu v Evropski uniji in Severnoatlantskem zavezništvu ter da verjame, da bomo še naprej gradili in krepili tesno sodelovanje.

Predsednik Republike Avstrije Alexander Van der Bellen je v čestitki izpostavil, da je razvoj odličnih dvostranskih odnosov med Avstrijo in Slovenijo v zadnjih tridesetih letih pomembno pripomogel k blaginji in napredku ter k boljšemu razumevanju med državljani obeh držav. Poudaril je, da Avstrija zelo ceni tesno sodelovanje s Slovenijo tako na področju sosedske politike kot v okviru Evropske unije. Ob tem je zapisal, da se veseli slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije ter želi Sloveniji veliko uspeha pri tej zahtevni nalogi.

Predsednik Švicarske konfederacije Guy Parmelin je v čestitki zapisal, da je vesel, ko vidi, kako so se v zadnjih tridesetih letih okrepile vezi med Švico in Slovenijo. Kot dokaz za odlične odnose med državama pa je navedel tudi dobrodošlico, ki mu je bila namenjena med nedavnim uradnim obiskom Slovenije. Izrazil je prepričanje, da bo odličen odnos med državama, ki temelji na zaupanju in skupnih vrednotah, pomagal, da se skupaj spopademo z velikimi svetovnimi izzivi.

Predsednik Romunije Klaus Werner Iohannis je v čestitki izpostavil odlično sodelovanje med državama in ploden odnos, ki temelji na zaupanju in podpori. Ob tej priložnosti je izrekel tudi svoje najboljše želje za uspešno predsedovanje Slovenije Svetu EU. Zapisal je, da je prepričan, da bo Republika Slovenija v duhu solidarnosti in enotnosti prispevala svoj dragocen prispevek k napredku evropske agende.

Predsednik Češke republike Miloš Zeman je v čestitki ob slovenskem državnem prazniku izrazil zadovoljstvo, da se medsebojni odnosi med Češko in Slovenijo dobro razvijajo tako dvostransko kot večstransko. Dodal je še, da je prepričan, da nam bo ta pozitiven trend skupno uspelo obdržati tudi v prihodnje.

Michael D. Higgins, predsednik Irske je v svojem in v imenu prebivalcev Irske čestital ob dnevu državnosti, ki ga letos zaznamuje trideseta obletnica neodvisnosti in drugo predsedovanje Slovenije Svetu EU. Ob tem je državljanom Slovenije zaželel naj prihajajoče obdobje prinese mir, dobro počutje in srečo.