SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je danes v državni zbor posredoval predlog za imenovanje viceguvernerja Banke Slovenije

Ljubljana, 18. 1. 2022 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, v torek, 18. januarja 2022 predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije posredoval predlog za člana Sveta Banke Slovenije - viceguvernerja.

Po presoji kandidatur in po opravljenih posvetovanjih in pogovorih z vodji poslanskih skupin državnega zbora, se je predsednik republike Borut Pahor odločil, da za mesto člana Sveta Banke Slovenije - viceguvernerja predlaga kandidata mag. Marjana Divjaka. Kandidat izpolnjuje strokovne kriterije za opravljanje funkcije, iz dosedanjih pogovorov pa je mogoče sklepati, da je med vsemi kandidati najbliže potrebni podpori poslank in poslancev za izvolitev.

Kandidat za mesto viceguvernerja Banke Slovenija se bo še pred odločanjem v državnem zboru predstavil javnosti na javni predstavitvi v Predsedniški palači v naslednjem tednu.

Za javne predstavitve kandidatov se je predsednik republike odločil, ker prispevajo k preglednosti in kakovosti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepijo zaupanje javnosti. Hkrati pa takšne predstavitve omogočajo, da se javnost s kandidatom spozna, še preden o njem dokončno odloči državni zbor ali ga na položaj neposredno imenuje predsednik republike.