SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na Zdravstvenem forumu: “Reformo zdravstvenega sistema štejem za najbolj nujen strukturni ukrep sedanjega časa”

Portorož, 17. 6. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil odprtja Zdravstvenega razvojnega foruma 2021, tradicionalne konference o managementu in vodenju v zdravstvu. Predsednik republike je v nagovoru spregovoril o nujno potrebnih strukturnih spremembah javnega zdravstvenega sistema po epidemiji.

»Reformo zdravstvenega sistema štejem za najbolj nujen strukturni ukrep sedanjega časa,« je dejal predsednik republike in dodal, da moramo v razumnem času poiskati učinkovite in uspešne rešitve. Opozoril je, da se vlada v teh kriznih časih ni zmogla osredotočiti na nekatera strukturna vprašanja, da sta sicer pripravljena dva zakona, Zakon o dolgotrajni oskrbi in Zakon o investicijah v javne zdravstvene zavode, katerih ustanovitelj je Republike Slovenija, a nekatera vprašanja, ki jih je danes na forumu naslovil tudi minister Poklukar, čakajo na odgovore že več kot dvajset let.

Predsednik je prepričan, da je naš javni zdravstveni sistem v času krize dobro ponudil možnost, da so lahko zdravniki in zdravstveno osebje s profesionalnostjo, izjemno delavnostjo in pripadnostjo temu poslanstvu reševali življenja: »Vendar pa moramo ugotoviti, da se ne smemo zanašati na moralni kapital zdravstvenega osebja, na vašo človečnost.«

Spomnil je na številne pogovore s strokovnjaki na področju zdravstva, ki jih je vodil v času epidemije. Skupaj so ugotavljali, da so v javnem zdravstvenem sistemu, ki ni doživljal pomembnejših sprememb, nekateri strukturni problemi, ki terjajo praktične in sistemske ukrepe in kako jih najhitreje poiskati, da se v času po zdravstveni krizi javno zdravstvo ne bi znašlo v sistemski krizi, ki bi onemogočala, da bi ta izkazal svoje temeljne vrline: solidarnost, dostopnost in konkurenčnost. Strinjali so se, da gre za tako pomembne strokovne in politične ukrepe, ki potrebujejo širši konsenz.

V luči teh pogovorov je predsednik republike na srečanju vodij parlamentarnih strank in poslanskih skupin ter ministra za zdravje in njegove strokovne skupine, ki ga je priredil marca letos, naslovil tudi nujno potrebne sistemske spremembe v javnem zdravstvenem sistemu: »Potrebno bo biti zelo odločen, premišljen, temeljit in pogumen ter dovolj odprt za pogovor z različnimi strokovnimi in političnimi pogledi, da bi na koncu prišli do konsenza.« Kljub temu, da je težko, je predsednik Pahor prepričan, da to niso nepremostljive težave, a pogreša več političnega sodelovanja, da bi skupaj naslovili temeljna vprašanja na področju zdravstva.

Predsednik Pahor meni, da se mora javni zdravstveni sistem osredotočiti na pacienta in njegove potrebe ter čas, v katerem smo. »V osnovi se je v času krize izkazal, a se ne smemo zanašati na to, da s tem, ko je naslovil glavna vprašanja z izredno privrženostjo zdravstvenega kadra, rešil tudi druga vprašanja, ki nas čakajo.« V tem smislu vidi predsednik Pahor Zdravstveni razvojni forum kot pomoč pri iskanju odgovorov na izzive pred katerimi se bo znašel javni zdravstveni sistem.

Predsednik republike na Zdravstvenem forumu: “Reformo zdravstvenega sistema štejem za najbolj nujen strukturni ukrep sedanjega časa”
Foto: Stanko Gruden/STA