SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Učenci iz Občine Šentjur in Občine Dobje na obisku v Predsedniški palači

Ljubljana, 27. 5. 2013 | sporočila za javnost

Danes so Predsedniško palačo obiskali učenci od šestega do devetega razreda osnovnih šol iz občin Šentjur in Dobje, ki so sodelovali pri pripravi otroškega parlamenta na občinski ravni. Spremljal jih je tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci.

Učenci iz Občine Šentjur in Občine Dobje na obisku v Predsedniški palači
Foto: Nebojša Tejić/STA

Otroci so se srečali s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki jim je v sproščenem pogovoru predstavil zgodovino Predsedniške palače, protokolarna pravila različnih dogodkov, ki se odvijajo v teh prostorih ter odgovarjal na vprašanja radovednih osnovnošolcev. Ob tem jih je popeljal po svojih delovnih prostorih in prostorih Urada predsednika Republike Slovenije ter jim tudi predstavil svoje sodelavce.

Pred tem je učence namestnica šefinje Protokola Republike Slovenije popeljala po palači in jim predstavila zgodovino stavbe, ki je bila zgrajena v letih 1886 do 1898 in bila že v zasnovi namenjena predstavnikom državne oblasti. Od leta 1918 je bil v njej sedež avstroogrske oblasti dežele kranjske, nato pa so bili v njej narodna vlada, ljubljanski župani, po drugi svetovni vojni pa izvršni svet slovenske skupščine in ustavno sodišče. Po letu 1975 se je v stavbo naselilo slovensko predsedstvo, od leta 1993 pa v Predsedniški palači domujeta predsednik Republike Slovenije, njegov urad in Generalni sekretariat slovenske vlade.