SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor: Da bi bile nekoč vse ceste v Sloveniji lepe kot nova cesta  Zali Log-Davča

Železniki, 2. 7. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil odprtja rekonstruirane ceste Zali Log-Davča in v slavnostnem govoru poudaril, da je bila rekonstrukcija ceste tehnično zelo zahteven projekt, ki je s sodelovanjem inženirjev, gradbenikov, vodarjev ter vseh drugih strokovnjakov ponudil dokaz, da je včasih tudi nemogoče mogoče.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil odprtja rekonstruirane ceste Zali Log-Davča
Foto: Nebojša Tejić/STA

Cesto oziroma 6,5 kilometrov dolg odsek, ki je bil uničen v neurju 18. septembra 2007, so začeli obnavljati marca 2012. Vrednost gradbenih del je znašala 19 milijonov evrov, celotna investicija pa 23,6 milijona evrov. V času obnove je bilo zgrajenih več opornih in podpornih konstrukcij ter obnovljenih ali na novo zgrajenih devet mostov in sicer tudi s pomočjo denarnih sredstev, ki jih je Slovenija prejela iz solidarnostnega sklada Evropske unije. Z rekonstrukcijo ceste se je tako izboljšala prometna varnost ter okoljski in življenjski pogoji domačinov s to cesto povezanih občin Železniki in Cerkno. Dolini je cesta prinesla nove možnosti za razvoj turizma in lesne industrije.

"Ko sem kraj obiskal maja 2010, je bil prizor neizrekljiv. Zdelo se je, da ni mogoče ukrotiti hudournika na primeren način in postaviti še ceste z urejenimi brežinami in tehnično brezhibno urejeno strugo hudournika, ki ne bo več nevarno poplavljal," je dejal predsednik Pahor. Ob tem je poudaril, da je projekt dokaz, da se s smotrnim črpanjem evropskih sredstev lahko prispeva k reševanju na prvi pogled nerešljivih problemov. Ob tem se je predsednik zahvalil Direkciji za ceste in vsem, ki so prispevali svoje tehnično znanje in delo, da je bila rekonstrukcija opravljena v dveh letih.

"Zahvaljujem se tudi vsem tistim, ki niso obupali, ko so naleteli na probleme in so ponudili prebivalcem te najbolj razsežne vasi v Sloveniji novo perspektivo. Cesta je življenje, je nekdo zapisal, in tudi danes, ne glede na modernizacijo našega življenjskega stila, to še vedno je. Ceste so pomemben sestavni del urejenosti Slovenije in ta del ceste v Davči je vzorčni primer zares lepe ceste," je še dejal predsednik Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil odprtja rekonstruirane ceste Zali Log-Davča
Foto: Nebojša Tejić/STA

Po zaključku otvoritve se je predsednik družil z obiskovalci in obiskal stojnice aktiva kmečkih žena, ki so pripravile pogostitev.