SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na slovesnosti ob 73. obletnici dneva vrnitve Primorske k matični domovini: "Državni praznik je priložnost, da nas spomni na to, da nas veliko več stvari povezuje kot ločuje"

Ankaran, 12. 9. 2020 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Ankaranu udeležil slovesnosti "Skupaj, pred odprtim morjem", ki je potekala v počastitev 73. obletnice vrnitve Primorske k matični domovini. Predsednik republike je imel na slovesnosti pozdravni nagovor.

Državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini bo predsednik Republike Slovenije obeležil s tradicionalnim dnem odprtih vrat v Predsedniški palači, ki bo potekal v torek, 15. septembra 2020, ob 11. uri.

Predsednik Pahor na slovesnosti ob 73. obletnici dneva vrnitve Primorske k matični domovini: "Državni praznik je priložnost, da nas spomni na to, da nas veliko več stvari povezuje kot ločuje"
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V nadaljevanju je besedilo govora predsednika republike. Velja govorjena beseda!

Drage Slovenke in Slovenci,
doma, v zamejstvu in povsod po svetu,
spoštovane državljanke in državljani.

V kratkem bomo ponosno in slovesno obeležili dva zelo važna in okrogla jubileja. Konec letošnjega leta se bomo spominjali 30. obletnice plebiscita, na katerem je slovensko ljudstvo odločilo ustanoviti neodvisno in samostojno države. Sredi prihodnjega leta pa bomo slavili ustanovitev samostojne Republike Slovenije, verjetno najpomembnejšega, najbolj prelomnega trenutka v vsej naši zgodovini.

To se je zgodilo proti koncu stoletja, v katerem je veliko dramatičnih sprememb oblikovalo končno podobo zedinjene Slovenije. Primorce nas je zgodovinska usoda po prvi svetovni vojni - proti naši volji - pahnila izven okvirjev matičnega naroda. Upor proti fašizmu in partizanski boj pa sta nas – po naši volji - po drugi svetovni vojni vrnila v skupno domovino.

Z zgodovinske razdalje se zdi, kot bi se skoraj vse prejšnje stoletje z vsemi spremembami ozemeljske celovitosti Slovenije, od Primorja do Prekmurja, pripravljalo na kasnejšo ustanovitev lastne države. Dejstvo pa je, da gredo zasluge za to številnim generacijam slovenskih domoljubov, ki so razumeli duh svojega in prihajajočega časa. Ob vsakem prazniku, tudi današnjem, slavimo njihov pogum, svobodomiselnost, velikopoteznost in domoljubnost.

Ko zremo v našo prihodnost, stojimo na njihovih ramenih. Glede te prihodnosti se skupaj nadejamo, da bodo naši otroci in njih otroci živeli v miru in blaginji in jim bo omogočeno izraziti njihove talente in izpolniti njihove sanje.

Naša odgovornost zdaj je, da krepimo vse tiste demokratične, državotvorne vrednote, ki so gradnik take obetavne prihodnosti. Po naših najboljših močeh si moramo prizadevati za vsestranski razvoj naše ožje in širše domovine, Slovenije in Evropske unije.

Nikoli doslej Slovenci nismo imeli takih pogojev za našo duhovno in materialno rast, skupaj z vsemi, ki živijo z nami, na vseh straneh meja, ki spreminjajo svoj pomen. V takih, v osnovi nam zelo naklonjenih okoliščinah, pa kot vaš predsednik pogrešam več sodelovanja in več medsebojnega spodbujanja. Med nami je vse preveč nestrpnosti in celo sovraštva. To ni tista prihodnost, ki je obetavna. To mi lahko spremenimo.

Marsikatero vprašanje sodobnega sveta ni odvisno od naše volje. Kako pa bomo mi živeli drug z drugim in ne drug proti drugemu, pa je odvisno izključno od nas. Državni praznik je priložnost, da nas spomni na to, da nas veliko več stvari povezuje kot ločuje in da lahko velike stvari za skupnost dosežemo le skupaj. Tako praznujmo tudi ta lep praznik in se trudimo živeti sleherni dan. Samo tako se lahko nadejamo, da bodo naši otroci in njih otroci živeli v miru in blaginji. To je naša odgovornost, ki je ne moremo prenesti na druge generacije.

Ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini sprejmite moje najbolj iskrene čestitke!

Predsednik Pahor na slovesnosti ob 73. obletnici dneva vrnitve Primorske k matični domovini: "Državni praznik je priložnost, da nas spomni na to, da nas veliko več stvari povezuje kot ločuje"
Foto: Tamino Petelinšek/STA