SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob podelitvi priznanj GZS za najboljše inovacije: "Temeljna konkurenčna prednost vsakega podjetja izvira iz inovativnega in kreativnega pristopa"

Ljubljana, 30. 11. 2020 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z videosporočilom nagovoril udeležence slovesne podelitve Gospodarske zbornice Slovenije za najboljše inovacije. Slovesna podelitev je potekala ob Dnevu inovativnosti v virtualnem okolju.

V nadaljevanju je besedilo nagovora predsednika republike. Velja govorjena beseda!

"Spoštovani gospe in gospodje,

gospodarstvo in kreativni sektor sta stebra družbenega napredka. Ključ je v njunem povezovanju. V vključevanju tistega, kar na prvi pogled zgleda nepovezljivo. Tistega, kar ni nujno tržno, vendar je potrebno za večjo produktivnost in uspešen preboj. Temeljna konkurenčna prednost vsakega podjetja namreč izvira iz inovativnega in kreativnega pristopa.

V svetu je ta praksa v veliki meri že uveljavljena. Kulturni in kreativni sektor je v letu 2019 v državah Evropske unije zaposloval 7 in pol milijona ljudi, kar je skoraj 4 odstotke vseh zaposlitev. Področje je zaradi svoje posebnosti v času koronakrize sicer posebej ranljivo. To je prepoznala tudi Evropska komisija, ki je kulturo in kreativnost kot del načrta za okrevanje vključila med prednostne projekte Evropske unije.

Vloga ustvarjalnih poklicev v družbi in v gospodarstvu je edinstvena. Kulturni in kreativni sektor nimata vpliva zgolj na izboljšanje življenj posameznikov, blaginje posameznikov. Vplivata tudi na preoblikovanje skupnosti. Ob tem pa ustvarja rast in delovna mesta. Kreativni in kulturni sektor poleg izjemne nematerialne vrednosti ustvarja skoraj 5 in pol odstotkov bruto dodane vrednosti Evropske unije. Predvsem v mikro- in malih podjetjih, kar je značilno tudi za našo državo.

Tudi v Sloveniji zaznavamo večje razumevanje prelivajočega se učinka sodelovanja gospodarstva s kulturnim in kreativnim sektorjem. Še vedno pa zmogljivosti te panoge ostajajo v precejšnji meri neizkoriščene. V Sloveniji je v kreativni ekonomiji zaposlenih 7 odstotkov vseh zaposlenih. V preteklih letih je ta sektor na letni ravni ustvaril 2,7 odstotka prihodkov ustvarjenih v celotnem slovenskem gospodarstvu. Bruto dodana vrednost na zaposlenega v tej panogi je znašala dobrih 45.000 evrov in je bila višja od povprečja gospodarstva.

Vse to kaže, da sta kultura in kreativnost področji z izrazitim potencialom. Ob vključevanju v redne procese gospodarskih podjetij sta lahko inovacijsko gonilo in pomoč pri iskanju kreativnih rešitev. Osnova kulturnega in kreativnega sektorja je prav ustvarjalnost. In njen učinek je pogosto inovacija. Prav ta nadgradnja kreativnosti v inovacijo prinaša dobrobiti tako za skupnost kot za gospodarstvo.

Zato je ključno ustvarjanje ustreznih okoliščin, ki ustvarjalce, podjetnike in ustanove na področju kulturnega in kreativnega sektorja povežejo, prepletejo in pripeljejo po poti od kreativnosti do končnega rezultata.

Vaša današnja mednarodna konferenca, ki je usmerjena prav v kohezivno moč takšnega sodelovanja, je prav gotovo korak v pravo smer.

Ob zaključku naj izrazim svoje iskrene čestitke vsem nominiranim podjetjem, predvsem pa zmagovalcem. Vaši izjemni in prebojni projekti so dokaz, da Slovenija zmore svoje znanje, ideje in kreativnost preliti v svetovno primerljive inovacije. Nobenih razlogov ni, da bi Slovenci zaostajali za drugimi narodi. Čeprav smo majhna država, lahko s svojo pametjo, inovativnostjo in vztrajnostjo, ne samo tekmujemo, ampak sodelujemo in zmagujemo.

Najlepša hvala za vaš prispevek. Še naprej vam želim uspešen dan. Hvala."

Predsednik republike na slovesni podelitvi GZS za najboljše inovacije v Sloveniji
Foto: UPRS