SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike poudaril pomen zavezništva za ohranjanje miru in varnosti

Ljubljana, 7. 4. 2018 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil velike tradicionalne slovesnosti »Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva«, kjer je imel slavnostni nagovor.

Tradicionalne slovesnosti v znak slovensko-ameriškega prijateljstva se je letos udeležil pomočnik sekretarja za obrambo ZDA za Evropo in NATO Thomas Goffus.

“Ni pomembnejšega cilja od tega, da si prizadevamo za ohranitev miru in varnosti,” je slavnostni nagovor pričel predsednik republike. Dejal je, da je vnovično izvolitev za predsednika republike razumel kot potrditev prizadevanj, da s svojimi izjavami in ravnanji naredi vse za ohranitev in utrditev miru - zanj si prizadevamo z našimi zavezniki ter krepimo vsestranska prijateljstva povsod po svetu. Predsednik Pahor je spomnil na čas pred petnajstimi leti, ko je Slovenija na referendumu sprejela odločitev za vstop v EU in NATO. “Izbrali smo si prijatelje, partnerje, zaveznike - v dobrem in slabem. Nanje se lahko zanesemo in tudi oni morajo vedeti, da imajo v Sloveniji prijatelja, na katerega se lahko zanesejo,” je dejal predsednik republike in dodal, da zavezništvo in partnerstvo ne pomenita strinjanja z vsemi odločitvami, a sta več kot to, saj zavezujeta k ohranjanju miru in varnosti. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil velike tradicionalne slovesnosti »Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva«.
Foto: STA


“Slovenci sprejemamo dan slovensko-ameriškega prijateljstva ne le kot spomin na slavno preteklost, temveč kot iskreno zavezo za slavno prihodnost,” je govor zaključil predsednik republike in izrekel besede zahvale vsem, ki pripomorejo k ohranjanju te plemenite tradicije v Andražu nad Polzelo. Posebno zahvalo je namenil pomočniku sekretarja za obrambo ZDA za Evropo in NATO Thomasu Goffusu, da se je udeležil današnje slovesnosti in na njej nagovoril zbrane.

Predsednik republike Borut Pahor je ob 74. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 položil venec k spominski plošči v spomin osmim članom posadke, ki so ob tem izgubili življenje.