SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Odgovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na pismo predsednika LMŠ Marjana Šarca

Ljubljana, 17. 2. 2022 | sporočila za javnost

Objavljamo odgovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na pismo predsednika LMŠ Marjana Šarca glede postopka imenovanja veleposlanikov.LMŠ

Marjan Šarec, predsednik

Spoštovani gospod predsednik,

v zvezi z vašim pismom glede postopka imenovanja veleposlanikov čutim dolžnost pojasniti sledeče. Postopek postavitve novih veleposlanikov je del redne rotacije, ki sistemu slovenske diplomacije omogoča nemoteno in profesionalno delo.

Postavitev novih veleposlanikov je potrebna zavoljo izteka mandatov sedanjih veleposlanikov. Odlog imenovanja kariernih veleposlanikov v okviru redne rotacije bi bil neutemeljen in bi škodoval nemotenemu delu slovenske diplomacije in uveljavljanju zunanjepolitičnih interesov Republike Slovenije v mednarodni skupnosti.

Postopek postavitve ni vezan na volilni ciklus, kar je dobro. Trideset let po mednarodnem priznanju Slovenije in imenovanju prvih veleposlanic in veleposlanikov ocenjujem, da je delo najvišjih slovenskih diplomatskih predstavnikov v tujini na visoki profesionalni ravni.

Spoštovani gospod predsednik,

konec leta 2009 je prišlo do spremembe Zakona o zunanjih zadevah, ki je bila v največji meri posledica zapletov med vlado in predsednikom republike glede postopka postavitve novih veleposlanikov. Od tedaj zakon vladi nalaga, da se v postopku posvetuje s predsednikom republike, še preden o postopku odloči na vladi. V tem smislu so bile izkušnje in opozorila bivših predsednikov republike primerno upoštevana.

Postopek imenovanja vodij predstavništev Republike Slovenije v tujini oz. postavitve veleposlanic in veleposlanikov temelji na 17.a členu Zakona o zunanjih zadevah. Postopek običajno traja pol leta. Menjave na delovnih mestih v zunanji službi Ministrstva za zunanje zadeve se praviloma izvajajo v poletnem času. Izbirni postopek se običajno prične jeseni. Tudi tokratni postopek poteka v skladu s pravili, običajno prakso in v običajnih rokih. Tokratni postopek se je začel v skladu z uveljavljeno prakso z objavo notranje seznanitve 5.11.2021.

Zaradi trajanja celotnega postopka imenovanja oz. postavitve novih veleposlanic in veleposlanikov bi bilo slabo in neprimerno čakati na izvedbo letošnjih volitev v državni zbor. Tudi v preteklosti menjave vlad (2018 ali 2020) niso vplivale na postopek imenovanja, saj za to, kot rečeno, ni utemeljenega razloga.

Kot ste zapisali v pismu, pristojni odbor v državnem zboru obravnava kandidatke in kandidate za nove veleposlanice in veleposlanike. Po njihovi predstavitvi na delovnem telesu bo ministrstvo za zunanje zadeve zaprosilo za agreman državo sprejemnico. Po prejemu agremana mi bo vlada, sedanja ali nova, poslala predlog za postavitev veleposlanika. Postavil ga bom z ukazom, ki bo objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije. Po tem bom izdal poverilna pisma.

Zakon o zunanjih zadevah omogoča vladi kvoto t.i. nekariernih vodij predstavništev Republike Slovenije v tujini. Ta ostaja nezapolnjena, od leta 2021 so postavljeni trije od možnih petih.

Sprejmite, spoštovani gospod predsednik, izraze mojega globokega spoštovanja,


pismo LMŠ.pdfpismo LMŠ.pdf