SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob robu zasedanja Generalne skupščine OZN s turškim predsednikom Erdoğanom

New York City, ZDA, 21. 9. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor, ki vodi slovensko delegacijo na 76. zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov, ima ob robu zasedanja več srečanj z drugimi državniki.

Pred začetkom splošne razprave se je predsednik Pahor danes udeležil tradicionalnega sprejema za predsednike držav in vlad, ki ga je priredil generalni sekretar OZN Antonio Guterres.

Danes se je, v novih prostorih stalnega predstavništva pri OZN, ki jih je Turčija v New Yorku svečano odprla včeraj, sestal s predsednikom Republike Turčije Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Predsednik Pahor ob robu zasedanja Generalne skupščine OZN s turškim predsednikom Erdoğanom
Foto: UPRS

V pogovorih sta predsednika ocenila, da so dvostranski odnosi med državama zelo dobri, Slovenija in Turčija sta od leta 2011 strateški partnerici, sodelovanje pa je zlasti dobro na področju gospodarstva, a se lahko še okrepi. Turški predsednik je ob tem dejal, da pričakuje, da se bo kmalu odvilo tudi zasedanje skupne gospodarske komisije. Dodal je, da je vesel povečanega obsega sodelovanja s Slovenijo, ki je po njegovem mnenju zelo uspešno in se tudi zaradi tega lahko še dodatno okrepi.

Predsednik Erdoğan je izpostavil tudi pomembnost sodelovanja v okviru zavezništva NATO, hkrati pa dejal, da si želi, da bi Slovenija ponovno preučila svojo odločitev in umaknila Turčijo s seznama držav, ki niso varne.

Sogovornika sta izmenjala stališča o aktualnih razmerah v Afganistanu ter soočanju z migracijami, saj Turčija trenutno oskrbuje skoraj 350.000 pribežnikov iz Afganistana. Predsednik Erdoğan je dejal, da jih želijo iz šotorskih naselij premestiti v grajena, kar pa postaja zelo težko, saj da Evropska unija ne zagotavlja dodatnih sredstev za nastanitev teh ljudi.

Predsednika sta se ob tem spomnila številnih srečanj, ki segajo v čas, ko sta bila oba predsednika vlade in ko je bil med državama sklenjen sporazum o strateškem partnerstvu. Od takrat sta v rednih srečanjih vzpostavila visoko stopnjo medsebojnega zaupanja. Predsednik Pahor je ob tem dejal, da si je potrebno prizadevati za dialog, četudi nimamo o vseh vprašanjih istega mnenja.

V nadaljevanju se je predsednik Pahor sestal s predsednikom Kostarike Carlosom Alvaradom Quesado. Sogovornika sta na spoznavnem srečanju izmenjala mnenja o aktualnih razmerah v svetu, ob tem je predsednik Kostarike predstavil svojo oceno razmer v Latinski Ameriki s poudarkom na položaju v Nikaragvi in Venezueli. Predsednik Quesado je slovenskemu predsedniku čestital za predsedovanje Svetu EU in ob tem dejal, da se mu v teh časih zdi posebej pomembmo glavno sporočilo slovenskega predsedovanja “together” (skupaj). Sogovornika sta izmenjala stališča glede podnebne krize. Kostarika po besedah njenega predsednika namenja velike napore v blaženje posleduc podnebnih sprememb, a ugotavljajo, da spopadanje s covidom-19 predstavlja velik izziv za prehod v zeleno gospodarstvo. Predsednika sta se strinjala, da lahko vplivamo na spremembe le, če ukrepamo zdaj. Državi sta članici t. i. zelene skupine, ki si v okviru OZN prizadeva za hitrejše spremembe na tem področju. Predsednik Quesado je predsednika Pahorja povabil na uradni obisk v Kostariko, ta mu je povabilo vrnil.

Na stalnem predstavništvu Slovenije pri OZN se je predsednik Pahor sestal s predsednikom Zelenortskih otokov Jorgejem Carlosom Fonseco. Predsednika sta uvodoma izrazila interes za poglobitev političnega sodelovanja in ocenila, da bi bil čas za obisk na najvišji politični ravni. Zelenortski otoki so bili dolgo prejemnik slovenske razvojne pomoči. Med leti 2012 in 2018 se je tam izvajal pilotni projekt uvedbe telemedicine, ki je nato postala del zdravstvenega sistema v državi, za kar se je predsednik Fonseca posebej zahvalil in povedal, da so se pozitivni učinki projekta zlasti čutili v času pandemije. Predsednik Fonseca se je predsedniku Pahorju zahvalil tudi za slovensko donacijo cepiva proti Covid-19, ki je v veliki meri stabilizirala razmere v spopadanju z epidemijo.

Po oceni predsednika Fonsece so Zelenortski otoki vrata v Gospodarsko skupnost zahodnoafriških držav (ECOWAS), obenem pa po ustroju družbe in demokratičnosti zelo blizu Evropski uniji. Z Unijo si želijo okrepiti odnose zlasti na področju prostega pretoka oseb in pomorske varnosti. Predsednik Pahor je sogovorniku čestital za ekonomski in socialni napredek, saj so Zelenortski otoki iz skupine manj razvitih držav prešli v skupino srednje razvitih držav.

Predsednika sta se pogovarjala tudi o pomenu vlaganja v trajnostni razvoj kot načinu zoperstavljanja podnebnim spremembam in njihovim negativnim posledicam. Obe državi sta članici tako imenovane ‘zelene skupine’, skupaj s Kostariko, Islandijo in Singapurom. Na koncu pogovora je predsednik Fonseca dejal, da bi predsednika Pahorja z veseljem gostil na uradnem obisku, a se mu mandat izteka. Predsednik Pahor je ob tem nakazal pripravljenost obiskati Zelenortske otoke, če bo vabilo obnovljeno po volitvah. Predsednik je dejal, da je sodelovanje z afriškimi državami potrebno okrepiti, saj meni, da je Afrika kontinent prihodnosti.

Predsednik republike se je sestal tudi s predsednikom Vietnama Nguyễn Xuân Phúc-om. To je bil prvi sestanek na najvišji ravni in sogovornika sta se strinjala, da je lahko to začetek krepitve odnosov in vsestranskega sodelovanja med obema državama.

Predsednik Nguyen je uvodoma ocenil, da doslej ni bilo veliko priložnosti za sodelovanje na najvišji politični ravni in izrazil upanje, da bo današnje srečanje spodbudilo sodelovanje v prihodnje. Vietnamski predsednik je predstavil vietnamsko gospodarstvo in dejal, da ga veseli, da je v zadnjem letu menjava med državama znatno zrasla, želijo pa si več sodelovanja na področju medicine, zlasti v obliki izmenjave izkušenj pri razvoju medicinske tehnologije. Sogovornika sta izmenjala izkušnje ob spopadanju s pandemijo covid-19, ob tem je vietnamski predsednik izrazil zanimanje za nakup cepiv, ki jih ima na voljo Slovenija, in jih morda ne bo porabila.

Slovenski predsednik se je v New Yorku že sestal s predsednikom Republike Koreje Moon Jae-inom, katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom bin Khalifom Al Thanijem in predsednikom Sierra Leone Juliusom Maado Biom, v nadaljevanju pa tudi z zunanjim ministrom Ruske federacije Sergejem Lavrovom ter nekaterimi drugimi.

Ob priložnosti obiska se je predsednik republike srečal s predstavniki slovenske skupnosti v New Yorku. Predstavniki slovenske skupnosti v New Yorku so se na povabilo predsednika Pahorja udeležili sprejema ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije in v čast visokega obiska iz Slovenije, ki je potekal v organizaciji Stalnega predstavništva Republike Slovenije v New Yorku.