SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Mariboru pred zaprtjem javnega življenja pozval k strpnosti, medsebojnemu spoštovanju in solidarnosti

Maribor, 31. 3. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal Maribor in se sestal s štabom Civilne zaščite za Vzhodno štajersko regijo.

Predsednika republike so sprejeli župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in poveljnica Civilne zaščite za Vzhodno štajersko Ivana Grilanc. Predsednik Pahor se je uvodoma seznanil z izvedenimi aktivnostmi civilne zaščite ob prvem in drugem valu nove koronavirusne bolezni v Sloveniji v Vzhodno štajerski regiji. V pogovoru so sodelovali člani štaba in predstavniki lokalnih institucij, zadolženi za posamezne naloge. Ocenili so, da so učinkovito delovanje in sodelovanje županov v regiji in struktur civilne zaščite ter aktivacija mreže prostovoljcev pripomogli k boljšemu obvladovanju epidemije. 

Predsednik republike v Mariboru pred zaprtjem javnega življenja pozval k strpnosti, medsebojnemu spoštovanju in solidarnosti
Foto: Nebojša Tejić/STRA

Po uvodni seznanitvi z ukrepanjem po razglasitvi epidemije nove koronavirusne bolezni je predsednik republike obiskal Prvo gimnazijo Maribor, kjer je v pogovoru z dijaki zaključnega letnika spregovoril o življenju, stiskah in skrbeh mladih v času epidemije. Predsednik je v pogovoru z dijaki izrazil razumevanje za njihov položaj, in ocenil, da so v času epidemije “plačali najvišjo ceno”. Poudaril je, da morajo učitelji in profesorji, ko bodo preizkušali znanje dijakov, zlasti zaključnih letnikov, upoštevati posebne okoliščine, s katerimi so se ti soočali v zadnjem letu. Ob koncu pogovora so dijaki na predsednika Pahorja naslovili prošnjo, da v pogovoru s pristojnimi naredi vse, kar je v njegovi moči, da se bodo 12. aprila lahko vrnili v šole, kot je predlagala strokovna svetovalna skupina ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 na nedeljskem posvetu na Brdu pri Kranju. 

Predsednik republike v Mariboru pred zaprtjem javnega življenja pozval k strpnosti, medsebojnemu spoštovanju in solidarnosti
Foto: Nebojša Tejić/STA

Obisk je predsednik Pahor nadaljeval v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer se je z vodstvom kliničnega centra in Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor pogovarjal o izzivih, s katerimi se soočajo v času epidemije.

V sklepnem delu obiska je predsednik Pahor obiskal Dom Danice Vogrinec, kjer so ga stanovalci pozdravili s petjem. Direktor doma Marko Slavič se je predsedniku Pahorju zahvalil za njegovo dolgoletno podporo pri razvoju doma. Predsednik republike je v nagovoru stanovalcem in zaposlenim dejal, da mu je “Danica” še posebej pri srcu: “V vaših očeh sem lahko videl najbolj žalostno podobo te epidemije in hkrati neizmerno upanje, da jo skupaj premagamo. Ob tej priložnosti bi vam rad izrekel absolutno občudovanje za leto izjemnih preizkušenj, ste naš velik navdih.”

Predsednik republike se je v Domu Danice Vogrinec srečal tudi z gospo Ani Belina, ki vsako leto pripravi skrbno urejen dnevnik člankov in fotografij, ki jih o predsedniku Pahorju objavijo časniki in revije. “Draga Ani, ne vem, kako bi se vam zahvalil, štejem vas za svojo sodelavko,” je dejal predsednik Pahor. 

Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec, je leta 2016 prejel posebno priznanje Predsednika Republike, jabolko navdiha za izboljševanje kakovosti institucionalnega varstva ostarelih. Predsednik Pahor mu je danes predal tudi repliko jabolka navdiha za gospo Matildo Vernik, stanovalko doma in ‘herojinjo korone’ po izboru slovenskih regionalnih spletnih medijev, ki je v 107. letu življenja brez večjih težav prebolela koronavirus in bila ob tem sostanovalcem v poseben navdih.

V izjavi za medije je predsednik republike dejal, da se ob obiskih regijskih štabov civilne zaščite seznani z vtisi, nauki in nasveti različnih struktur na lokalni ravni, ter tako dobi informacije, ki so neprecenljive za prihodnja ravnanja: “Če smo doslej poudarjali neposredno reševanje krize, pa so me danes zlasti opozorili na problem nestrpnosti med ljudmi, na kar moramo biti še posebej pozorni. Vsi smo utrujeni in imamo različne pomisleke in dvome v ukrepe,” je dejal predsednik republike in spomnil na povsem enotno mnenje svetovalne strokovne skupine o omejitvah javnega življenja v prihodnjih desetih dneh. “Prosil bi vas, da po svojih najboljših močeh pokažemo to pozitivno trmo, da vztrajamo pri strpnem obnašanju in spoštujemo ukrepe - ter uspemo v tej bitki za zdravje,” je poudaril predsednik Pahor in ponovno pozval k solidarnosti, medsebojnemu spoštovanju in dialogu, ki so vrednote, ki so nas odlikovale v prvem in drugem valu epidemije.  

Ponovno je izrazil hvaležnost vsem, ki so in bodo še naprej skrbeli za naše zdravje in za to, da naša življenja tečejo karseda normalno. Še posebej se je zahvalil prostovoljcem, brez katerih teh preizkušenj ne bi prestali. 

Predsednik republike v Mariboru pred zaprtjem javnega življenja pozval k strpnosti, medsebojnemu spoštovanju in solidarnosti
Foto: Nebojša Tejić/STA