SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na slovesnosti ob 70. obletnici sedanjega Tržnega inšpektorata Republike Slovenije: "Vaše delo cenimo in se zanesemo na vas"

Postojna, 12. 4. 2018 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil posebne slovesnosti, na kateri so zaposlene in zaposleni na Tržnem inšpektoratu Republike Slovenije obeležili 70. obletnico delovanja. "Ljudje vaše delo in poslanstvo cenimo in se zanesemo na vašo poklicno profesionalnost in sposobnost subjektivne presoje, kaj je prav in kaj narobe," je v slavnostnem nagovoru predsednik republike poudaril nenadomestljivo in odgovorno vlogo tržnih inšpektoric in inšpektorjev ter se jim zahvalil za vestno opravljanje dela s čestitkami ob visokem jubileju.

Zbrane je nagovorila tudi glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić, ki je poudarila pomen številnih sprememb v sedemdesetletni zgodovini inšpektorata od nekoliko bolj represivnih začetkov do sedanjega načina dela, ki temelji na načelu spoštovanja urejenosti trga. "Želimo si, da bi bili ljudje zadovoljni z našim delom in nas bolj razumeli, nam večkrat prisluhnili in nas morda kdaj pohvalili," je nagovor sklenila gospa Grlić in se zahvalila vsem sedanjim in nekdanjim sodelavkam in sodelavcem, ki so skupaj ustvarjali zgodovino institucije.


V nadaljevanju je govor predsednika republike. Velja govorjena beseda!

Spoštovana akademija, gospe in gospodje,

sprejmite, prosim, iskrene čestitke ob vašem jubileju, v mojem imenu, v imenu države in vseh naših ljudi, ki jih imam čast predstavljati. Zelo sem vam hvaležen za vabilo, da sem ob tem prazniku skupaj z vami.

Spoštovane gospe in gospodje,

včeraj je bila pri meni na predstavitvi letnega poročila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Bila je precej kritična do dela državnih inšpekcij. Vprašal sem jo, ali to velja tudi za tržno. »Oh, ne, oni se zelo trudijo.«

Spoštovane gospe in gospodje,

opravljate pomembno delo. V svojem nagovoru bi se rad dotaknil samo ene od njegovih mnogih razsežnosti, etičnega vidika.

Trgi niso moralno nevtralni. Na njih prihaja do najrazličnejših kombinacij in špekulacij. Vsi trgi v svetu delujejo po načelu »dam, da dobim«. S tem so povezana tveganja. Vaše poslanstvo je, da ta tveganja zmanjšujete ali odpravljate.

Adam Smith, ki velja za očeta moderne ekonomije, v svojem temeljnem delu Bogastvo narodov, ni osredotočil svoje pozornosti na različne statistične tabele in grafe. Ko je govoril o trgu, je govoril o morali njegovih udeležencev, o preudarnosti, pravičnosti in njihovi velikodušnosti. Vse od tedaj naprej je jasno, da sta ekonomija in trg najprej ljudje in ne številke. Trg so ljudje s svojim značajem, voljo in interesi.

Da bi zmanjšali tveganja, so oblasti skozi stoletja skušala regulirati trg. Do neke mere to ni samo nujno, ampak je tudi uspešno. Toda do neke mere. Prvo mero predstavljata obseg in kakovost pravne regulacije. Drugo mero predstavlja etika onkraj vsega, kar je mogoče ali nemogoče regulirati.

Vsega ni mogoče urediti z zakonodajo, predpisi in kodeksi. Vedno bo nuja za subjektivno presojo, nenazadnje prav o tem, ali je nek tržni dogodek etičen, ali ne. Vaše delo je nenadomestljivo pomembno prav zaradi te razsežnosti. V tem smislu se vsi zanašamo na vašo poklicno profesionalnost in sposobnost subjektivne presoje, kaj je prav in kaj je narobe.

Že omenjeni Adam Smith, apostol svobodne trgovine in trgov, je napisal tudi knjigo Teorija moralnega občutka. Skušal je pojasniti, kako ljudje nismo rojeni kot preudarni, temveč moramo to čednost v sebi šele vzgojiti, pri čemer je to toliko težje, ker nas pri tem motijo lažne sirene špekulacij, evforije in pohlepa.

Spoštovane gospe in gospodje,

verjamem, da se po najboljših močeh trudite vestno opravljati svoje delo. Rad bi ponovil, da ljudje to vaše delo in poslanstvo cenimo. Zanesemo se na vas. Kot je običajno, tudi za vas in za vaše delo velja, da ni enostavno in enoznačno, brez dilem in stresa. Vedno bo tako, tudi takrat, ko boste praznovali 2x tako dolgo obletnico delovanja. Prav zato vam želim vse najboljše!

Predsednik republike se je udeležil slovesnosti ob 70. obletnici delovanja Tržnega inšpektorata RS
Foto: Anže Malovrh/STA


Predsednik republike se je udeležil slovesnosti ob 70. obletnici delovanja Tržnega inšpektorata RS
Foto: Anže Malovrh/STA