SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik na uradnem obisku v Avstriji

Dunaj, Avstrija, 6. 2. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor in gospa Tanja Pečar se mudita na uradnem obisku v Republiki Avstriji. Gre za prvi obisk novega predsednika v eni od sosednjih držav, kar kaže na pomen, ki ga Slovenija daje Avstriji. Slovenski predsednik Borut Pahor ocenjuje odnose med državama kot vzorne. Predsednika republike in gospo Pečar sta v predsedniški palači Hofburg z vojaškimi častmi sprejela zvezni predsednik Heinz Fischer in njegova soproga, gospa Margit Fischer.
Predsednik na uradnem obisku v Avstriji
Foto: Daniel Novakovič/STA

Gostitelj, predsednik Fischer in slovenski predsednik Pahor, ki ju veže že 25 letno prijateljstvo, sta na delovnih pogovorih govorila predvsem o nadaljnji krepitvi dialoga med državama, pozitivno sta ocenila gospodarsko sodelovanje in spregovorila o položaju slovenske manjšine v Avstriji.

Predsednik Fischer je uvodoma izrazil veliko zadovoljstvo, da je prvi bilateralni obisk slovenskega predsednika ravno v Avstriji in izrazil čestitke ob izjemnih uspehih slovenske smučarke Tine Maze, ki je svetovno prvenstvo v Schladmingu začela odlično.

Predsednika sta ugotovila, da imata državi odlične dvostranske odnose, ki pa jih lahko še nadgradita. Avstrija je pomembna zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, saj se je obseg blagovne menjave kljub krizi vrnil na raven pred njo in trenutno dosega skoraj pet in pol milijarde evrov in narašča. Avstrijske naložbe v Sloveniji obsegajo letno skoraj 6 milijard evrov in predstavljajo skoraj polovico vseh tujih neposrednih naložb.

Predsednik republike Borut Pahor je ob tem poudaril tudi pomembnost nadaljevanja in krepitve skupnih čezmejnih in regionalnih projektov s pomočjo evropskih kohezijskih sredstev.

Sogovornika sta se dotaknila tudi vprašanja ratifikacije pristopne pogodbe Hrvaške z Evropsko unijo v slovenskem državnem zboru. Predsednik Pahor je ob tem izrazil prepričanje, da bo to vprašanje uspešno in pravočasno rešeno.

Glede problematike slovenske manjšine v Avstriji sta se strinjala, da je pri njenem urejanju dosežena točka, od katere ni poti nazaj in izrazila tesno zavezanost reševanju preostalih odprtih vprašanj.

Slovenija in Avstrija zastopata podobna stališča tudi v okviru EU, ki je nadaljnja priložnost za krepitev sodelovanja. Spregovorila sta tudi o prihodnosti Evropske unije, ki bo v prihodnje zahtevala široko javno razpravo in tesno vključenost civilne družbe v te pogovore. Predsednik republike Borut Pahor se bo v nadaljevanju uradnega obiska sestal še z zveznim kanclerjem Wernerjem Faymannom in predsednico avstrijskega parlamenta Barbaro Prammer, ob zaključku obiska pa se bosta z gospo Tanjo Pečar udeležila sprejema Veleposlaništva Republike Slovenije v Republiki Avstriji, kjer se bosta srečala tudi s skupino slovenskih ustvarjalcev, ki živijo na Dunaju.

Predsednik na uradnem obisku v Avstriji
Foto: Daniel Novakovič/STA