SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Svetovni slovenski kongres

Red za zasluge, vročitev 26. decembra 2015

Red za zasluge
za prispevek pri povezovanju Slovencev v zamejstvu in po svetu z domovino ob petindvajsetletnici delovanja

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 26. decembra 2015, na posebni slovesnosti v Predsedniški palači, ob petindvajsetletnici delovanja Svetovnemu slovenskemu kongresu vročil državno odlikovanje red za zasluge za prispevek pri povezovanju Slovencev v zamejstvu in po svetu z domovino. Odlikovanje je iz rok predsednika republike prevzel predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič.

Predsednik Pahor z redom za zasluge odlikoval Svetovni slovenski kongres
Foto: STA/Daniel Novakovič

Utemeljitev:

Za prispevek pri povezovanju Slovencev v zamejstvu in po svetu z domovino prejme ob petindvajsetletnici delovanja Svetovni slovenski kongres red za zasluge.

Svetovni slovenski kongres je društvo, ki prek svojih desetih organizacijskih enot z domovino povezuje pol milijona Slovencev, ki živijo v zamejstvu ali na različnih koncih sveta. Ustanovljeno je bilo junija 1991 kot vseslovenska nestrankarska organizacija, ki bo povezovala Slovence za boljšo prihodnost slovenskega naroda ter v korist razvoja nove slovenske države, njenih demokratičnih temeljev in etičnih vrednot.

Društvo to svoje poslanstvo skrbno uresničuje že petindvajset let. Redno organizira konference slovenskih intelektualcev iz sveta in domovine. Pripravilo je serije tematskih konferenc slovenskih zdravnikov, pa gospodarstvenikov in znanstvenikov, arhitektov in gradbenikov, glasbenikov, pravnikov, mladih raziskovalcev, študentov, konference o turizmu in gostinstvu ter kmetijstvu in gozdarstvu. Skupaj je organiziralo dvaintrideset srečanj, ki se jih v povprečju udeležuje okrog dvesto udeležencev. Konference so na visoki ravni, mnoge so bile vsebinsko prebojne.

Posebej je bilo društvo dejavno tudi ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. Organiziralo je celo serijo posvetov, da bi pospešilo povezovanje s Slovenci na gospodarskem in kulturnem področju ob meji.

Posebno skrb društvo namenja tudi mlajšim slovenskim rojakom iz sveta. Mladostnikom omogoča enotedenske poletne tabore, na katerih se učijo slovenskega jezika, spoznavajo domovino svojih staršev in navezujejo stike z vrstniki. Poleg tega redno odpira vrata svojih prostorov tudi za razstave in predstavitve knjig slovenskih ustvarjalcev iz sveta, za okrogle mize in predavanja o aktualnih vprašanjih ter za predstavitve slovenskih organizacij in njihovih dosežkov.

Svojo uspešno pot je Svetovni slovenski kongres začel že med prizadevanji za mednarodno priznanje neodvisne Slovenije. Odtlej uspešno povezuje slovenske strokovnjake po svetu ter omogoča izmenjavo znanja in ustvarjanje novega. Tesno je vpet v probleme slovenstva in Slovencev po svetu ter jih uspešno rešuje s prenosom dobrih praks v Slovenijo. Svetovni slovenski kongres že četrt stoletja bogati in plemeniti odnose z rojaki po svetu, za kar mu slovenska država in nacija dolgujeta posebno zahvalo.