SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Pogum za strpnost in sodelovanje

Ljubljana, 31. 12. 2014 | sporočila za javnost, govori

Novoletna poslanica predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja

Drage državljanke, spoštovani državljani.

Naša domovina počasi okreva. Gospodarstvo znova oživlja. Recesije je sicer konec, splošne krize pa še zdaleč ne. Vendar smo po predolgem času na spodbudni poti, da nam uspe. To bo določeni meri odvisno od našega skupnega znanja in moči, da v naslednjih letih izvedemo potrebne strukturne spremembe.

Toda nocoj bi rad govoril o nečem drugem. O nečem, kar je za naš narodni preporod še veliko bolj važno. Gre za strpnost, v vseh ozirih. V bistvu gre za odločilno vprašanje, ali bo zmagalo tisto kar nam je skupnega, ali tisto kar nas ločuje.

Se bomo medsebojno spoštovali ali ne? Se bomo vključevali ali izključevali? Bodo v nas zmagali angeli ali demoni? Bomo sodelovali ali si bomo nasprotovali? Hočem reči, da naša boljša prihodnost ni odvisna samo od gospodarske obnove, marveč tudi od miselne prenove. Poiščimo v nas in v drugih tisto, kar je dobrega in skupnega, z razlikami pa živimo spoštljivo.

Za strpnost in sodelovanje je potreben pogum. Pogum je v tem, da zaupaš nekomu, ki misli drugače, brez zagotovila, da ti bo to zaupanje vrnil. To je tveganje in zato je za tako zaupanje potreben pogum.

Ta novoletna poslanica je pravzaprav prošnja. Prošnja za ta pogum.

Prihodnje leto bo minilo četrt stoletja od plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo. Takrat je bilo milijon razlogov, da bi zaradi nezaupanja iz preteklosti propadli. Toda zaradi vere in odgovornosti do prihodnosti nas je bilo dva milijona, ki smo si zaupali in uspeli. Zmogli smo, ker smo bili pogumni. Sami sebi smo torej lahko največji vzor. Tudi danes zmoremo, če smo pogumni.

Sreča je na strani pogumnih ljudi. To smo mi! Srečno, Slovenija!

Borut Pahor
Predsednik Republike Slovenije