SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

V imenu človeštva Slovenci skrbniki najstarejšega lesenega kolesa z osjo na svetu

Ljubljana, 23. 5. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je v Mestnem muzeju Ljubljana udeležil otvoritve razstave 5200 let starega lesenega kolesa, ki ga je ekipa arheologov pod vodstvom dr. Antona Veluščka spomladi leta 2002 našla na Ljubljanskem barju.

Predsednik republike Borut Pahor se je v Mestnem muzeju Ljubljana udeležil otvoritve razstave 5200 let starega lesenega kolesa.
Foto: Nebojša Tejić/STA


V svojem nagovoru je predsednik spregovoril o pomenu najdbe, ki nas postavlja na svetovni zemljevid civilizacijskih izumov in je » izjemen dosežek iščočega in ustvarjalnega duha tukajšnjih ljudi, ki jih je tako kot vse kasnejše rodove gnala želja, da bi si olajšali trdo delo in življenje, ki je bilo vse prej kot lagodno«. »V tem iskanju so se izkazali za prave mojstre. Izdelali so orodje, ki je naredilo pravi civilizacijski preboj in pustilo v njej neizbrisno sled. Leseno kolo je zlagoma, a trajno razpiralo vedno nova človekova obzorja ter utrjevalo najprej kolovoze in nato vedno hitrejše ceste za menjavo blaga, izkušenj, znanja in sodelovanja,« je dejal predsednik Pahor in čestital vsem predanim domačim strokovnjakom, ki zagotavljajo, da »bomo Slovenci tudi naprej pisali odlično spričevalo o našem odnosu do tega koščka kulturne dediščine človeštva, do njegove civilizacijske veljave in pomena ter do hrambe dediščine za prihodnje rodove«.

Predsednik je v nagovoru izpostavil, da sodi najdba med največje dragocenosti zakladnice človeštva na slovenskih tleh, zato, ker v sebi skriva vznemirljivo pripoved o koreninah človeške civilizacije in o vlogi, ki jo imajo pri tem človek, njegova srčnost, neuklonljivost, odločnost in ustvarjalnost in med prisotnimi pozdravil tudi Sunito Williams, astronavtko slovenskega rodu, ki je s svojimi izjemnimi dosežki segla po zvezdah.

»To so bile tudi lastnosti mostiščarjev, ki so z iznajdbo lesenega kolesa z osjo segli po novih razsežnostih zemeljske oble. In to so lastnosti mnogih naših mladih izumiteljev, ustvarjalcev in znanstvenikov, ki s svojimi dosežki prodirajo v povsem nove, doslej neznane dimenzije človekovih horizontov,« je še dejal predsednik in vsem zaželel, da bi to starodavno kolo v prostore Mestnega muzeja Ljubljana pripeljalo čim več obiskovalcev, zlasti mladih in da bi ta najdba našo družbo še bolj plemenitila.