SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: »S trdim delom, odrekanjem, s talentom in z znanjem je vse mogoče«

Brdo pri Kranju, 24. 5. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Kongresnem centru Brdo s slovenskimi vrhunskimi športniki razpravljal o nacionalnih barvah in državnih simbolih.

Danes so se v Kongresnem centru Brdo sestali slovenski vrhunski športniki, ki so v službi Slovenske vojske, policije in carine in so vidnejši akterji slovenskega športa. V razpravi z naslovom Slovenske nacionalne barve in odnos do državnih simbolov so poleg predsednika republike Boruta Pahorja sodelovali tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije dr. Janez Kocijančič, minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant, minister za obrambo Roman Jakič, Ivo Tomc, dr. Maja Makovec Brenčič in Sandi Murovec.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Kongresnem centru Brdo s slovenskimi vrhunskimi športniki razpravljal o nacionalnih barvah in državnih simbolih.
Foto: Stanko Gruden/STA

Namen dogodka, ki ga je Urad predsednika Republike Slovenije pripravil v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije, je izhajal iz prepričanja, da se lahko na športnih prireditvah skozi simbole na prav poseben način izkaže spoštovanje do države in ponos nad njenimi uspehi. Športniki namreč niso le ambasadorji športa, so tudi ambasadorji države. Njihovih dosežkov se veselimo najbolj iskreno in najglasneje, njihovi uspehi pa nas brez delitev povezujejo.

Predsednik je izrazil iskreno prepričanje, da so prav naši športniki in športni uspehi tisti, ki navdihujejo ljudi, zlasti mlade, da v časih, ko sta malodušje in splošno nezadovoljstvo morda večja kot običajno, verjamejo, da »je s trdim delom, odrekanjem, s talentom in z znanjem vse mogoče«. »Tisti hip, ko nekdo od vas stoji na zmagovalnem odru in zaradi vas ljudje doma poslušamo slovensko himno, smo lahko še tako kritični do politike ali državnih institucij, ali celo pesimistični, tisti hip se v nas prebudi prepotreben kanček upanja. Če je uspelo vam, bo tudi nam, si mislimo.«

»Vsi moramo poskrbeti zato, da kolikor je mogoče afirmiramo simbole, ki nas povezujejo. Zastava, grb in himna so simboli, ki nas povezujejo. Navijači navijajo za vas, ker predstavljate to skupnost. Veselimo se vaših uspehov, ker zmagujete v imenu naše skupnosti,« je v uvodnem delu zaključil predsednik republike Borut Pahor.