SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor bo na uradnem obisku v Sloveniji gostil katarskega emirja Al Thanija (AKREDITACIJE!)

Ljubljana, 16. 5. 2022 | napovednik

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se bo v ponedeljek, 16. maja 2022, na uradnem obisku v Sloveniji mudil katarski emir Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani. Obisk se bo z uradnim sprejemom z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani pričel ob 10. uri.

Predsednik Pahor je emirja Al Thanija povabil na uradni obisk v Slovenijo ob nedavnem uradnem obisku Katarja marca letos; emir je povabilo z veseljem sprejel in takrat napovedal, da bo Slovenijo obiskal že maja.

Obisk šejka Al Thanija, emirja Države Katar, nadaljuje kontinuiteto srečanj in pogovorov visokih predstavnikov Slovenije in Katarja v zadnjih mesecih, ter ponuja možnost krepitve bilateralnih odnosov in ustvarjanje priložnosti za sodelovanje.

Emirja bo v Sloveniji spremljala številna delegacija, v kateri bodo med drugim minister za zunanje zadeve, minister za finance ter minister za trgovino. Teme pogovorov bodo vključevale dvostransko sodelovanje in aktualno politično dogajanje, predvsem vojna v Ukrajini in razmere na Zahodnem Balkanu.

Tokratni obisk je priložnost za nadaljnjo krepitev sodelovanja na področju gospodarstva, predvsem za potrditev dogovorov na področju energetike, ki so bili doseženi ob obisku predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Katarju marca 2022 s ciljem večje diverzifikacije dobave zemeljskega plina v Slovenijo. Gospodarsko sodelovanje med državama je omejeno na blagovno menjavo, razvojni načrti Katarja v prihodnjih 10 letih pa predstavljajo poslovno priložnost tudi za slovenska podjetja in pristanišče.

V okviru obiska je predviden podpis: Memoranduma o soglasju med Javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Qatar Holding LLC.


Predstavniki medijev boste za spremljanje obiska potrebovali AKREDITACIJSKE PRIPONKE! Akreditacijske priponke boste predstavniki medijev lahko prevzeli 30 minut vsakim pred vsakim posameznim dogodkom odprtim za medije ob obisku emirja na lokaciji dogodka. Program obiska bo objavljen naknadno.


Za dodatna vprašanja o akreditacijah se lahko obrnete na Anjo Zupanc (anja.zupanc@gov.si) ali Andrejo Križ (andreja.kriz@gov.si).

Za dodatne informacije o uradnem obisku se lahko obrnete na Špelo Vovk MA, svetovalko predsednika republike (spela.vovk@predsednik.si).