SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Slovenija 2030, nov intelektualni zalet za Slovenijo

Ljubljana, 15. 2. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike je danes obiskal Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, kjer so mu predsednik in člani vodstva Slovenske akademije znanosti in umetnosti predstavili delo SAZU, pogovor pa je potekal tudi o sodelovanju pri definiranju aktualnih problemov razvoja Slovenije.

Predsednik republike se je predsedniku akademije Jožetu Trontlju in članom vodstva uvodoma zahvalil za sprejem in jih povabil, da združijo moči z ostalimi uglednimi slovenskimi znanstveniki s ciljem definirati kako bi Slovenija znova dobila intelektualni zalet za razmišljanje o prihodnosti, ki bi imelo trajnejše in koristne posledice za prihodnje generacije.
SAZU
Foto: Daniel Novakovič/STA

Na pogovoru je vodstvo SAZU predsedniku republike predstavilo agendo, za katero ocenjujejo, da lahko s svojim znanjem bistveno prispevajo k razmišljanjih o prihodnosti in sicer: o znanosti, razvoju srednjega in visokega šolstva, kulturi in ohranjanju kulturne dediščine, o trajnostnem razvoju, energetiki in varstvu nacionalne in kulturne dediščine ter podpiranju pozitivnih sprememb pri razvoju družbe.

V izjavi za javnost je predsednik republike naznanil tudi t.i. projekt »Slovenija 2030« v okviru katerega si bo prizadeval združiti ves razpoložljiv slovenski intelektualni potencial za posvete o prihodnosti Slovenije. S svojim delom bo predsednik poskušal navdihniti vse, da bi dali na razpolago svoje znanje, izkušnje in vizijo za omenjeni projekt.

S to napovedjo je predsednik republike najavil vrsto razprav, posvetov in razmišljanj o prihodnosti.