SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

V Predsedniški palači slovesnost ob podelitvi činov slušateljem 33. generacije Šole za častnike

Ljubljana, 17. 12. 2021 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je priredil slovesnost ob podelitvi činov slušateljem 33. generacije Šole za častnike.
V čin poročnika je bilo letos povišanih 16 pripadnikov in 3 pripadnice Slovenske vojske.

V Predsedniški palači slovesnost ob podelitvi činov slušateljem 33. generacije Šole za častnike
Foto: Nebojša Tejić/STAGovor predsednika republike posredujemo v nadaljevanju. Velja govorjena beseda!

Spoštovane častnice in častniki Slovenske vojske,

kot predsednik Republike Slovenije in Vrhovni poveljnik obrambnih sil vam ob zaključku šolanja in podelitvi čina poročnice oziroma poročnika Slovenske vojske iskreno čestitam.

Zaprisegli ste na pomemben dan, ko je bil pred 31 leti izveden prvi postroj pripadnikov Teritorialne obrambe in je začela nastajati vojska nove samostojne in neodvisne Slovenije.

Odločili ste se za časten poklic in poslanstvo. Izražam hvaležnost in zaupanje, da boste to poslanstvo vedno opravljali po svojih najboljših močeh in z največjo mero predanosti.

Prisegli ste zvestobo domovini in se zavezali, da boste branili njeno neodvisnost in celovitost. To je pomembna obljuba in velika obveznost. Vem, da jo boste izvršili, če bo to potrebno.

Vaša odgovornost kot častnikov Slovenske vojske je še toliko večja, ker boste pri tem vodili in poveljevali svojim enotam, ki jih boste prevzeli. Skupaj z njimi nam boste zagotavljali varnost in mir, ki sta ključni vrednosti zato, da se lahko razvijamo kot posamezniki in družba.

Poveljniki niso le častniki, ki morajo v najzahtevnejših razmerah sprejemati najtežje odločitve. Odgovorni ste za svoje enote, njihovo izurjenost in slehernega pripadnika enote. Poveljnik mora s svojim vzgledom voditi vojake, svoje soborce, jih razumeti in jim biti trdna opora v vsakdanjem življenju in še posebej takrat, ko se posameznik ali enota znajde v težkih preizkušnjah.

Pričakovanja vaših soborcev, vojakov in podčastnikov, in naša pričakovanja so velika. Vi boste v prihodnosti oblikovali Slovensko vojsko in vam polagamo v roke našo varnost.

Z dokončanjem šole za častnike ste šele začeli z vašim izobraževanjem in usposabljanjem. Svoje znanje in veščine boste morali ves čas izpopolnjevati in nadgrajevati. Razvoj na eni strani in hitro spreminjajoče se varnostne razmere v svetu ter številni novi izzivi na drugi strani, bodo terjali od vas maksimalno usposobljenost za izvrševanje vašega poslanstva – obrambe svoje domovine. Samo z znanjem in usposobljenostjo, ki je bila vedno odlika Slovenske vojske, boste lahko pravočasno sprejemali ustrezne odločitve. Zato naj bo vaše stalno stremljenje k vašemu stalnemu izpopolnjevanju eno od pomembnih vodil v vaši častniški karieri.

Slovenska vojska ima ugled v slovenski družbi. Pridobila si ga je z odličnim delom in nesebično pomočjo takrat, ko je to najbolj potrebno, ko so ljudje v stiski ali ko nas prizadenejo naravne nesreče.

Ker je Republika Slovenija odgovorna država in se zaveda pomena ohranjanja miru in stabilnosti v svetu, saj to neposredno vpliva tudi na našo varnost, boste sodelovali z našimi zavezniki na različnih misijah. Tam boste predstavljali ne le Slovensko vojsko, ampak našo državo. Slovenska vojska si je s temi misijami ustvarila velik ugled in vaša naloga in dolžnost je, da ta ugled ne le ohranite, ampak ga še izboljšate.

Kot častniki Slovenske vojske boste lahko deležni posameznih neupravičenih in neargumentiranih kritik. Na njih boste najbolje odgovorili s svojim delom, rezultati, odnosom do ljudi in vestnim izpolnjevanjem poslanstva.

Iskreno me veseli, da se je bil v zadnjem letu narejen pomemben korak na kadrovskem področju. Več mladih se odloča za vojaški poklic in več je zanimanja za pogodbeno rezervo.

Postopno se odpravljajo vrzeli predhodnih obdobij. Upoštevajoč sprejete ukrepe, zakone in pripravo dolgoročnih načrtov lahko realno pričakujemo tudi razvoj, ki mora biti premišljen, realen, predvsem pa temeljiti na vojaški stroki in naših realnih zmožnostih. Pričakujem, tako kot državljanke in državljani, da se bo vsak nakup in investicija v Slovensko vojsko postopno odražala v boljši pripravljenosti za izvajanje vseh nalog Slovenske vojske.

Odprtost Slovenske vojske do državljank in državljanov je ključnega pomena. Takrat, ko potrebujejo vašo pomoč, zaščito kot tudi takrat, ko želijo informacije, pojasnila in odgovore. Nikoli ne sme nastati vrzel med nami, državljankami in državljani, in Slovensko vojsko.

Spoštovane poročnice in poročniki,

ob začetku vaše častniške kariere vam želim veliko uspehov, modrosti in hrabrosti ob izpolnjevanju vašega poslanstva. Hkrati vam in vašim najbližjim želim vse dobro v prihajajočem letu.

Spoštovane poročnice in poročniki,

ZA KOGA?