SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na slovesnosti v počastitev Josipine Urbančič Turnograjske

Preddvor, 1. 6. 2018 | sporočila za javnost, govori

Pred slovesnostjo je na gradu Turn, rojstnem kraju Josipine Urbančič Turnograjske, v poklon tej edinstveni Slovenki potekal mednarodni simpozij. Organizatorji simpozija so se predsedniku republike zahvalili za udeležbo in tako izraženo spoštovanje do umetnice in do vseh, ki ohranjajo sporočilnost njenih del in slovenske kulturne dediščne.  

V slavnostnem nagovoru je predsednik republike omenil svoj obisk v Argentini, kjer je kot prvi predsednik Slovenije obiskal tamkajšnjo slovensko skupnost. “Pripadnost jeziku in kulturi, ki seže čez meje, nas poveže v domovino. Moč domovine je neizčrpna, moramo pa jo znati vzgajati, krepiti in drug drugega spodbujati. Dokler bomo znali živeti drug z drugim, nas bo različnost bogatila.”

Predsednik republike na slovesnosti v počastitev Josipine Urbančič Turnograjske
Foto: Anže Malovrh

Govor predsednika republike (Velja govorjena beseda!): 

"V veliko veselje mi je, da vas lahko pozdravim tukaj, na gradu Turnu, kjer se je rodila, živela in ustvarjala Josipina Urbančič Turnograjska, prva slovenska pesnica, pisateljica in skladateljica.

Josipina Turnograjska je svoj celotni literarni opus posvetila Slovencem z željo, da bi začutili skozi slovenski jezik, kaj pomeni misliti, peti in govoriti slovensko. Sredi 19. stoletja je bila to zelo pogumna in zavestna odločitev takrat osemnajstletne Josipine. Njena velika želja je bila, da bi se Slovenci zavedali pomena domovine in delovali v želji po ohranjanju njenega enotnega duha. Poudarjala je, kako pomembna je ohranitev narodove biti in njegove identitete med vsemi Slovenci.

V svetu, v katerem živimo, se naše poti ves čas prepletajo in vsak izmed nas nosi s seboj svojo življenjsko zgodbo, a če jo doda v mozaik narodove biti, nas to povezuje med seboj in nam omogoča, da smo skupaj lahko srečnejši in bolj povezani. S skupnim delom, znanjem in bogatimi izkušnjami sooblikujemo državo, v kateri bodo rasle tudi prihodnje generacije, za katere se moramo potruditi, jih vzpobujati in jim pomagati. S skupnimi močmi, medsebojim spoštovanjem, strpnostjo drug do drugega in ljubeznijo se bomo lahko veselili naših novih uspehov in bomo kot narod lahko gradili naprej na slovenski identiteti ter skrbeli za njen obstanek, kar je v času, v katerem smo, zelo pomembno. Slovenski narod mora znati živeti za ideale, na katerih gradi svojo prihodnost, saj so duhovna hrana, ki ohranja notranjo kondicijo posameznika in tako celega naroda. Verjeti je potrebno v poslanstvo, ki ga ima vsak posameznik, in ga pri tem vzpodbujati, saj le tako kot narod lahko obstanemo in rastemo.

V umetniškem programu sta igralec Pavle Ravnohrib in predsednica Kulturnega društva Josipine Turnograjske ddr. Miha Delavec Touhami pripravila sprehod skozi čas, skozi besede, ki sta si jih v pismih namenjala Josipina in njen Lovro. Svoje spomine na pesnico pa sta v pismih predstavila Marinka Dolžan Šitum, prapranečakinja, in Vital Ašič, prapranečak Josipine Turnograjske iz Argentine, ki se slovesnosti ni mogel osebno udeležiti. Predsednik Pahor si je ogledal spominsko sobo in se vpisal v knjigo obiskovalcev." 

Nagovor predsednika republike na slovesnosti v počastitev Josipine Urbančič Turnograjske
Foto: Anže Malovrh