SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike napovedal posvet o potrebnih spremembah na področju pravic oseb s posebnimi potrebami in njihovih družin

Ljubljana, 30. 3. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na pogovor sprejel predstavnike zvez in društev za pomoč osebam s posebnimi potrebami in njihovim družinam.

Srečanje s predstavniki nevladnih organizacij, ki skrbijo za pomoč osebam s posebnimi potrebami in njihovim družinam, je potekalo v luči svetovnega dneva Downovega sindroma (21. marec) in prihajajočega svetovnega dneva zavedanja o avtizmu (2. april).

Udeleženci pogovora so predsednika republike seznanili s potrebo po nekaterih ključnih sistemskih spremembah na področju pravic oseb s posebnimi potrebami in njihovih družin, ki bi izboljšale življenja družin otrok in odraslih s posebnimi potrebami. Čas epidemije nove koronavirusne bolezni je namreč nekatera nerešena vprašanja in izzive, po oceni društev, dodatno poslabšal.

Predsednik republike napovedal posvet o potrebnih spremembah na področju pravic oseb s posebnimi potrebami in njihovih družin
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike je v izjavi za javnost povedal, da bo v jesenskih mesecih priredil delovno konferenco, kjer bi o izpostavljenih vprašanjih lahko opravili strokovno razpravo med pristojnimi ministrstvi in strokovno javnostjo. Udeležence pogovora je ob tem pozval k pripravi dokumenta, s katerim bi še pred konferenco seznanili pristojna ministrstva.

V imenu predstavnikov zvez in društev za pomoč osebam s posebnimi potrebami in njihovim družinam je izjavo podala Spomenka Valušnik, predsednica društva Vesele nogice in ena izmed štirih izjemnih mamic, ki jim je predsednik republike leta 2015 vročil priznanje jabolko navdiha v znamenje občudovanja in hvaležnosti za izjemna in navdihujoča dejanja. Gospa Valušnik se je predsedniku republike uvodoma zahvalila za vso podporo nevladnim organizacijam v preteklih letih, ob tem pa je kot ena od pobudnic nedavno ustanovljene delovne skupine "Pobuda oseb s posebnimi potrebami" opozorila na nekatere nujne zakonodajne spremembe in potrebo po večjem sodelovanju pristojnih ministrstev pri naslavljanju potreb oseb in družin z otroki s posebnimi potrebami.

Srečanja so se udeležili:
- Barbia Gaia Asta, predsednica društva Planet 47,
- Petra Greiner, direktorica Zavoda 13,
- Sabina Korošec Zavšek, predsednica Zveze za avtizem Slovenije,
- Maja Lombardo, predsednica sekcije družinskih pomočnikov Socialne zbornice Slovenije,
- Iztok Suhadolnik, direktor Zveze društev za cerebralno paralizo Sonček,
- dr. Jana Šelih, predstavnica Društva Downov sindrom Slovenija,
- dr. Katja Vadnal, predsednica Zveze Sožitje,
- Spomenka Valušnik, predsednica Društva za pomoč osebam z motnjami v razvoju Vesele nogice.

Predsednik republike napovedal posvet o potrebnih spremembah na področju pravic oseb s posebnimi potrebami in njihovih družin
Foto: Nebojša Tejić/STA