SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na tradicionalnem prvomajskem druženju poudaril pomen vprašanja družbene neenakosti

Jošt nad Kranjem, 1. 5. 2017 | sporočila za javnost, govori, izjave

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil tradicionalnega praznovanja delavskega praznika na Joštu nad Kranjem, kjer je zbrane tudi nagovoril.

Vsem navzočim, pa tudi vsem državljankam in državljanom doma in po svetu, je z najboljšimi željami izrekel prisrčno čestitko ob mednarodnem prazniku dela.

Predsednik republike je v nagovoru poudaril, da se razmere na trgu dela spreminjajo, da pa ni dvoma, da je temeljna sporočilnost prvega maja, mednarodnega dneva dela, še naprej vprašanje družbene enakosti oziroma neenakosti: »Tudi najbolj razvite družbe ne morejo obstati, če med njimi in v njih vladajo prevelike socialne razlike. Te vnašajo v družbo nemir in občutek nepravičnosti, kar ruši stabilnost za gospodarski in družbeni razvoj.« Predsednik Pahor je prepričan, da moramo tudi zato v Sloveniji, ki med vsemi evropskimi državami pozna najmanjše dohodkovne razlike, še naprej zelo skrbno paziti drug na drugega: »Če bi se razlike med nami povečevale nelegitimno, bi to porušilo našo družbeno kohezivnost in ogrozilo naš družbeni razvoj.« Prav zato moramo paziti, da se socialne neenakosti ne bi razširile čez mejo sprejemljivega ali celo legitimnega, ter ustvarjati enake možnosti za vsakega posameznika, ne glede na to, kakšen je njegov socialni položaj. V nadaljevanju je predsednik republike dejal, da živimo v zahtevnem času, a da ni razloga, da bi našim otrokom dajali občutek negotovosti: »Mladi morajo na svet gledati z upanjem in ne s strahom.«

»Slovenija okreva, a ne brez težav in je varna država. A k tej varnosti moramo tudi sami prispevati. Najpomembneje je, da ohranimo dobre odnose s sosednjimi državami,« je dejal predsednik republike in dodal, da je prihodnost odvisna predvsem od tega, kako bomo znali sodelovati, stopiti skupaj, si pomagati in preseči medsebojne razlike, ki se zdijo nepremostljive. »Če nam to uspe, smo kot država in narod nepremagljivi,« je nagovor zaključil predsednik republike.

Predsednik Pahor na tradicionalnem 43. praznovanju delavskega praznika na Joštu nad Kranjem
Foto: Anže Malovrh/STA