SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Novinarska konferenca predsednika republike o nujnosti pospešene širitve EU na Zahodni Balkan

Ljubljana, 16. 4. 2021 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na današnji novinarski konferenci spregovoril o nujnosti pospešene širitve EU na Zahodni Balkan. Odgovarjal je tudi na novinarska vprašanja v zvezi s tem.

Besedilo uvodnega nastopa predsednika republike:

Spoštovane gospe in gospodje.

Pozdravljam vas na tiskovni konferenci o nujnosti pospešene širitve EU na Zahodni Balkan.

Zahvaljujem se za vašo udeležbo.

Spoštovane gospe in gospodje,

Kjerkoli in kadarkoli imam priložnost pojasniti svoje stališče glede širitve Evropske unije na Zahodni Balkan, poudarim:

1. Odločno podpiram širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana.

2. Širitev Evropske unije z državami Zahodnega Balkana je geopolitično vprašanje prve kategorije.


3. Zagovarjam tezo, da bi bilo spričo vseh okoliščin najbolje, če bi se Evropska unija odločila, da v razumno kratkem času vključi v EU vse države Zahodnega Balkana in da temu prilagodi svojo strategijo širitve. Ob tem redno pozivam voditelje držav Zahodnega Balkana k hitrejšemu sprejemanju reform in izvajanju korakov na tej poti.

4. Širitev EU na države Zahodnega Balkana postaja vse bolj tudi vprašanje časa. Počasnost širitve namreč ohlaja zaupanje v evropsko perspektivo v teh državah, kar ima za posledico vzpon nacionalizmov in vse bolj angažiran vpliv tretjih držav.

5. Hitrejša širitev EU na Zahodni Balkan bi tudi zmanjšala pomen naivnih in nevarnih zamisli o spreminjanju meja, ki se zaradi zapletenosti razmer po mojem mnenju ne more zgoditi po mirni poti, zato vse te zamisli o spremembi meja zavračam.

6. Hitrejši proces vključevanja vseh držav Zahodnega Balkana v EU bi pomembno okrepil načelo ozemeljske celovitosti držav, reševanja njihovih dvostranskih vprašanj ter bistveno okrepil stabilnost in varnost regije in cele Evrope.

Spoštovane gospe in gospodje,

ohranitvi ozemeljske celovitosti držav Zahodnega Balkana, reševanju njihovih dvostranskih vprašanj, spravi znotraj držav in med njimi, krepitvi miru in stabilnosti ter zlasti evroatlantski perspektivi tega dela Evrope posvečam svojo veliko pozornost že več kot 10 let.
Zato sem pred enajstimi leti dal pobudo za ustanovitev procesa Brdo-Brijuni, katerega ves ta čas sem tudi sovoditelj. To je najpomembnejša politična regionalna pobuda, ki združuje voditelje teh držav, iz te pobude je zrasel tudi Berlinski proces.

V pripravah na letošnjo konferenco Brdo-Brijuni sem nedavno obiskal tudi Sarajevo in se srečal z vsemi tremi člani Predsedstva Bosne in Hercegovine. Sem prijatelj Bosne in Hercegovine, njene ozemeljske celovitosti in njene evroatlantske perspektive. Sem eden redkih voditeljev držav, ki tako jasno poudarja pomen sprave za prihodnost Bosne in Hercegovine. Že to prizadevanje, ki je najbolj izstopalo v mojem govoru ob 20. obletnici Srebrenice, zelo jasno kaže mojo čvrsto privrženost Bosni in Hercegovini. Kot predsednik republike sem Bosno in Hercegovino obiskal sedemkrat.

V času mojega obiska, ne prej in ne pozneje, nisem bil seznanjen z nobenim t.i. non-paperjem. Zamisli o dokončnem razpadu Jugoslavije in spremembi obstoječih meja odločno nasprotujem, ker ne verjamem, da je to mogoče po mirni poti.

Tudi o tem izrecno sem večkrat v zadnjem času javno spregovoril, nazadnje in najbolj odmevno v nagovoru parlamentu Republike Severne Makedonije in zbranemu diplomatskemu zboru, 25. septembra lani v Skopju:

»Ob tem bi rad poudaril svojo oceno, ki je pomembna, če je točna: če ne bo širitve Evropske unije ali pa bo širitev močno zamujala, se bo v tej regiji počasi prijela teza, da razpad bivše Jugoslavije pravzaprav še ni končan in da je potrebno namesto obstoječih meja uveljaviti etnične meje. Iz zgodovinskih izkušenj vemo, da je zelo malo možnosti, da bi tak proces potekal po mirni poti brez konfliktov, ki bi lahko zamajali tudi varnost in stabilnost širše v Jugovzhodni Evropi. Zato sem že večkrat dejal, da je širitev Evropske unije na Zahodni Balkan ekskluzivno politično vprašanje, ki terja tudi od Evropske unije neko še bolj premišljeno strategijo.«

Novinarska konferenca predsednika republike o nujnosti pospešene širitve EU na Zahodni Balkan
Foto: Bor Slana/STA