SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor sklical slavnostno sejo Častnega odbora za počastitev 100. obletnice smrti Ivana Cankarja

Ljubljana, 26. 1. 2018 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor sklical sejo Častnega odbora za počastitev 100. obletnice smrti Ivana Cankarja

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači sklical slavnostno sejo Častnega odbora za počastitev 100. obletnice smrti Ivana Cankarja. Uvodoma se je predsednik republike kot predsednik Častnega odbora članom zahvalil, da so se odzvali njegovemu povabilu in povedal, da bo letošnje leto posebno, saj ga bomo posvetili našemu največjemu pisatelju in dramatiku: vsi skupaj in vsak pri sebi se bomo vse leto spominjali njegovega življenja. Ocenil je, da razmišljanje o Cankarju in dediščini, ki nam jo je dal, lahko pomeni tudi razmislek o zadnjih sto letih v življenju Slovencev. Kaj se je v teh sto letih zgodilo in spremenilo? »Ko premišljam o Cankarju, se mi zdi, da se človek v bistvu ni spremenil: človek je bitje iskanja in hrepenenja, želi si pravice in išče resnico. Beseda je njegova pot in jezik je njegova čudovita, čudežna popotnica - v svet, do drugega človeka, do resnice. To se, mislim, ni spremenilo,« je dejal predsednik Pahor.

Vse skupaj je povabil, da vstopimo v Cankarjevo leto in dejal, da bo tudi sam letos pogosteje kot sicer prebral kakšno Cankarjevo misel in si že danes ogledal uprizoritev Pohujšanja v dolini šentflorjanski v Cankarjevem domu v Ljubljani. Dodal je, da je prav danes izšla posebna Cankarjeva poštna znamka, ki jo je na predlog Urada predsednika RS izdala Pošta Slovenije.

Predsednik republike Borut Pahor sklical slavnostno sejo Častnega odbora za počastitev 100. obletnice smrti Ivana Cankarja
Foto: STA/Bor Slana

Besedo je predal ddr. Ireni Avsenik Nabergoj, sekretarki Častnega odbora, ki je na kratko predstavila delo in aktivnosti delovne skupine za počastitev stote obletnice smrti Ivana Cankarja, in ki je zastavljeno tako, da so zajeta vsa področja kulturne, umetniške, znanstvene in družbene dejavnosti državljanov RS in Slovencev v zamejstvu in po svetu. Zahvalila se je vsem ustanovam, ki so že in še pripravljajo številne vsebinsko bogate kulturno-umetniške dogodke ali pa so v mjihovem načrtu za obdobje do konca leta. »Letos imamo Slovenke in Slovenci izjemno priložnost, da se ob umetniški besedi in kritični misli Ivana Cankarja med seboj povežemo na vseh področjih kulture, umetnosti, znanosti in družbenega življenja ter še poglobimo našo ljubezen do slovenske domovine, slovenskega jezika, kulture in umetnosti. Kakor je zapisal Ivan Cankar že daljnega leta 1909 v starodavni pripovedki Kurent: »O domovina, ko te je Bog ustvaril, te je blagoslovil z obema rokama in je rekel: „Tod bodo živeli veseli ljudje!“, je svojo misel zaključila ddr. Avsenik Nabergoj.

V letu 2018 se spominjamo 100. obletnice smrti enega največjih slovenskih literarnih ustvarjalcev, ki nam je zapustil izjemen opus ter še danes predstavlja neizčrpen vir navdiha. Obeležitev stote obletnice smrti Ivana Cankarja se nam ponuja kot nespregledljiva priložnost za širšo uveljavitev pomena kulture, jezika in knjige v naši družbi. Vlada RS je s sklepom 22. 12. 2016 ustanovila Častni odbor za počastitev 100. obletnice smrti Ivana Cankarja, ki mu predseduje predsednik Republike Slovenije. Člani odbora so dr. Milan Brglez, predsednik DZ RS, dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS, gospod Alojz Kovšca, predsednik DS RS, gospod Anton Peršak, minister za kulturo Vlade RS, dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Vlade RS, akad. dr. Tadej Bajd, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, akad. dr. France Bernik, akad. dr. Janko Kos, gospod Ivo Svetina, predsednik Društva slovenskih pisateljev, gospod Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, gospod Stojan Jakin, župan Občine Vrhnika, akad. dr. Milček Komelj, predsednik Slovenske matice, gospa Martina Rozman Salobir, ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, gospa Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma in gospa Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo RS. Sekretarka častnega odbora je ddr. Irena Avsenik Nabergoj.

Predsednik republike Borut Pahor sklical slavnostno sejo Častnega odbora za počastitev 100. obletnice smrti Ivana Cankarja
Foto: STA/Bor Slana

Nagovor predsednika republike v nadaljevanju (Velja govorjena beseda!):

Spoštovani člani in članice Častnega odbora za počastitev 100. obletnice smrti Ivana Cankarja, v čast in zadovoljstvo mi je, da ste se odzvali na moje vabilo. Pričenjam slavnostno sejo Častnega odbora in vas lepo pozdravljam.

(Med nami pozdravljam predsednika Državnega zbora in predsednika Državnega sveta, ministra za kulturo, direktorje, ravnatelje in predsednike najpomembnejših nacionalnih kulturnih in pisateljskih ustanov, v posebno veselje pa mi je, da sta z nami tudi akademika literarna zgodovinarja France Bernik in Janko Kos.)

Cankar - sto let

Letošnje leto bo posebno. Posvetili ga bomo našemu največjemu pisatelju in dramatiku. Novembra bo minilo sto let od njegove smrti in mi se bomo, vsi skupaj in vsak pri sebi, vse leto spominjali njegovega življenja.

Razmislek o Cankarju in dediščini, ki nam jo je dal, pa lahko pomeni tudi razmislek o zadnjih sto letih v življenju našega naroda. Kaj se je v teh sto letih zgodilo in spremenilo? Nekaj tednov, preden je Cankar umrl, se je končala Velika vojna. Danes ji rečemo prva svetovna, saj ji je kmalu sledila druga, Slovenci pa smo imeli nato še osamosvojitveno vojno. V tem času smo zamenjali vsaj sedem držav, in evro, ki ga imamo danes, je naša dvanajsta denarna valuta. Pred nekaj več kot sto leti smo dobili avtomobil in film, le malo prej telefon. Ko se je Cankar rodil, so v Ljubljani, na višji realki, prvikrat preizkusili to, kakor so sami rekli, epohalno iznajdbo. Ko je Cankar napisal Erotiko, je imela Ljubljana 192 telefonskih priključkov. Danes ima Slovenija 2.4 milijona mobilnih telefonov, več kot ljudi. Živimo drugače kot pred sto leti. Težko ugibamo, kaj vse bo drugače v prihodnjih sto letih.

A dvoje je ostalo: človek in beseda. Ko premišljam o Cankarju, se mi zdi, da se človek v bistvu ni spremenil: človek je bitje iskanja in hrepenenja, želi si pravice in išče resnico. Beseda je njegova pot in jezik je njegova čudovita, čudežna popotnica - v svet, do drugega človeka, do resnice. To se, mislim, ni spremenilo.

Danes je sto let doba enega človeškega življenja. V Sloveniji je lani živelo 236 ljudi, ki so starejši od sto let. To je osemkrat več kot pred dvajsetimi leti. Dolgost življenja našega se daljša. Spoznavanje Cankarja nam lahko pokaže, kako jo napolniti s tistim, za kar je vredno živeti.

Vabim vas, da skupaj vstopimo v Cankarjevo leto. Sam bom letos pogosteje kot sicer prebral kakšno Cankarjevo misel, danes si bom na velikem odru Cankarjevega doma ogledal uprizoritev njegovega Pohujšanja v dolini šentflorjanski v izvedbi slovenske Drame in Ljubljanskega mestnega gledališča, od danes naprej pa lahko drug drugemu pišemo pisma, na katerih bo posebna znamka, ki jo je na predlog mojega urada izdala Pošta Slovenije.

Besedo predajam dr. Ireni Avsenik Nabergoj, sekretarki Častnega odbora, nato pa vas bom prosil, če se boste v razpravo vključili še drugi.