SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v poslanici ob Dnevu Evrope: "Ob Dnevu Evrope vam vaši starši svečano obljubljamo, da bomo storili prav vse, kar je v naši moči, da bodo na varnem in v miru tudi vaši otroci. Vi, naš zaklad, morate vedno ostati na varnem in v miru."

Ljubljana, 9. 5. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je današnji praznik Evrope obeležil z mladimi. V Predsedniški palači je ob Dnevu Evrope, ko praznujemo mir in enotnost na stari celini, pripravil sprejem in mladim namenil poslanico.

Sprejem je povezovala Arja Ela Hvala, UNICEF Junior ambasadorka, ki je z mladimi delila razmišljanja o Evropski uniji, skupni prihodnosti v miru, strpnosti in sožitju. Povedala je, da je v pogovoru s svojimi sovrstniki ugotovila, da je v delovanju Evropske unije kup priložnosti za izboljšave. Mladi si svojih idej na omejujejo, ampak vedno najdejo pot za njihovo uresničitev.


Sledil je kulturni program, ki so ga v luči tega slavnostnega dne pripravili otroci iz Vrtca Mala akademija in Vrtca Brezovica, in osnovnošolci Osnovne šole Voličina, Osnovne šole Cankova, Osnovne šole Toneta Čufarja Jesenice in III. Osnovne šole Celje, ki je tudi nosilka letošnje zaključne prireditve Evropska vas.


Poslanica predsednika republike Boruta Pahorja otrokom ob Dnevu Evrope:

"Otroci ste naš največji zaklad. Zaklad pa mora biti nekje na varnem in v miru. Nič hudega se mu ne sme zgoditi. Brezskrbno mora svetiti in blesteti v svojih najljubših in najboljših odtenkih.

Ali sploh obstaja kraj, kjer je tak zaklad na varnem in v miru? Obstaja. V Evropi, v Evropski uniji. Naši očetje in dedje so se jo odločili ustanoviti prav zato, da bi bili njihovi otroci, vsi njihovi otroci, na varnem in v miru.

Tričetrt stoletja nazaj je strašna svetovna vojna zahtevala hudo trpljenje in reke človeških solz. Bilo je tako grozno, da so naši dedje in očetje rekli - nikoli več. Počasi, korak za korakom, a pogumno in vztrajno so zgradili varen kraj miru. Združeno Evropo, Evropsko unijo. Vam, otrokom, je namenjeno, da v njej uživate otroštvo in zrastete v svobodne in častne ljudi.

Govorite različne jezike, pripadate različnim narodom in državam z različnimi kulturami in običaji. To različnost pridno negujte. Hkrati pa se potrudite razumeti drug drugega, se medsebojno spoštovati in spodbujati.

Živeti v miru ne pomeni, da vsi mislimo enako in da smo vsi prijatelji. Živeti v miru pomeni, da znamo živeti drug z drugim tudi, če nismo prijatelji in če ne razmišljamo enako. Med nami pa ne sme biti prostora za sovraštvo. Tako sožitje je bistvo Evropske unije.

Imate najrazličnejše sanje o tem, kaj boste, ko boste veliki. Ne omagajte pri prvem porazu, vztrajajte. Strastno se lotevajte stvari, v katere verjamete. Toda nobeno vaše ravnanje naj ne bo uperjeno zoper sanje drugih otrok.

Pripadate veliki, mogočni družini otrok Združene Evrope. S skupnimi močmi lahko uresničite vse, tudi nemogoče. Vsak zase in vsi skupaj ste naš neprecenljiv zaklad.

Ob Dnevu Evrope vam vaši starši svečano obljubljamo, da bomo storili prav vse, kar je v naši moči, da bodo na varnem in v miru tudi vaši otroci. Nobene politične, nacionalne ali socialne razlike med nami nas ne bodo odvrnile od uresničitve najbolj plemenitega cilja od vseh – trajnega miru. Zavedamo se, da je trajen mir odvisen od uspešne prihodnosti Evropske unije.

Vi, naš zaklad, morate vedno ostati na varnem in v miru."


Predsednik republike Dan Evrope obeležil z mladimi
Foto: Daniel Novaković