SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Velenju poudaril pomen medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti 

Velenje, 20. 6. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil dogodka "Medgeneracijski prijatelji" v Domu za varstvo odraslih v Velenju. Projekt izvaja Mladinski center Velenje, prejemnik ključnega priznanja za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt leta 2015. Predsednik republike je lani prostovoljcem mladinskega centra ob predaji priznanja obljubil, da jih bo obiskal in z njimi sodeloval v enem izmed njihovih projektov. Danes je predsednik republike dano obljubo izpolnil. 

Uvodoma sta zbrane pozdravila gospa Violeta Potočnik Krajnc, direktorica Doma za varstvo odraslih v Velenju, in gospod Peter Dermol, podžupan Občine Velenje. Marko Pritržnik, direktor Mladinskega centra Velenje pa je dejal, da z nagrajenim projektom UDARNIK Mladinski center Velenje in prostovoljci skupaj ustvarjata boljši svet. 

Predsednik republike se je zahvalil za vabilo, poseben pozdrav pa namenil vsem udarnikom, ki s svojo požrtvovalnostjo sporočajo pomen medgeneracijskega sodelovanja. "Pomembno je, da ljudje vseh generacij sodelujemo, se spodbujamo in se tudi učimo drug od drugega. Želim, da se projekt nadaljuje, da sporočilo solidarnosti in medsebojne pomoči ponese v vse kotičke naše dežele. Svet potrebuje srčnost, solidarnost in medsebojno skrb. Če bomo vzgajali kulturo sožitja, bomo ustvarjali okolje, kjer bo lepo živeti," je govor zaključil predsednik Pahor in se zahvalil predstavnikom občine in županu Kontiču, da je Velenje ne le lepo in urejeno, temveč in predvsem solidarno mesto. 

Nato se je predsednik pridružil ekipi Doma odraslih in se v športnem tekmovanju v "prstometu" (balinčkanju) pomeril z ekipami mladinskega centra, Centra Hiša - zavetišče za brezdomne osebe Velenje, in Občine Velenje. Z zmagovalnim metom predsednika Pahorja pa je zmaga pripadla ekipi Doma odraslih.

Mladinski center Velenje je naziv Naj prostovoljski projekt 2015 prejel za projekt Udarnik MC Velenje, katerega namen je nudenje brezplačne prostovoljske pomoči posameznikom ali družinam, ki si zaradi slabšega socialnega stanja ne morejo privoščiti dodatne pomoči, pa starejšim osebam in tistim, ki zaradi zdravstvenih težav ne zmorejo opraviti sami vseh opravil. V letu 2015 so izpeljali več kot 50 prostovoljskih akcij. Z njimi poleg solidarnosti in prostovoljstva kot osnovno vrednoto poudarjajo tudi delo, kar vpliva na večjo podporo projektu v lokalnem okolju in krepi družbeno participacijo.

Predsednik republike se je deležil dogodka "Medgeneracijski prijatelji" v Velenju
Foto: Nebojša Tejić/STA