SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike začel s posvetovanji za varuha človekovih pravic in prvega namestnika računskega sodišča

Ljubljana, 3. 1. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes začel s posvetovanji z vodji poslanskih skupin in predstavniki narodnih skupnosti o predlogih kandidatov za varuha človekovih pravic in za prvega namestnika predsednika računskega sodišča. Kot prvi je na posvet prišel vodja največje poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, sledili so mu vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, vodja poslanske skupine SD Janko Veber, namestnica vodje poslanske skupine DL Katarina Hočevar, vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc ter namestnica vodje poslanske skupine NSi Iva Dimic. S predstavnikoma narodnih skupnosti se bo predsednik republike sestal jutri.

Na poziv za varuha je sicer prispelo 26 kandidatur. Predsednik lahko za varuha predlaga več kandidatov, odloči pa se lahko tudi za nekoga, ki se na razpis ni prijavil. V parlamentu je za izvolitev varuha potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev.

Za prvega namestnika predsednika računskega sodišča so se prijavili 4 kandidati. Predsednik države predlaga kandidata za namestnika parlamentu, ta pa o njem odloča s tajim glasovanjem v 30 dneh po predložitvi predloga. Kandidat je imenovan, če zanj glasuje večina poslancev.