SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor slavnostni govornik na otvoritvi Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco

Ljubljana, 29. 3. 2021 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor naj bi prvi Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco otvoril danes skupaj z generalno direktorico UNESCO Audrey Azoulay, ki je v teh dneh, na vabilo predsednika Pahorja, načrtovala obisk Slovenije. Žal zaradi epidemioloških razmer to ni bilo mogoče, zato je otvoritev potekala virtualno.

Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco deluje pod okriljem UNESCO in ima sedež na Inštitutu Jožef Stefan.

Slavnostna govornika ob virtualni otvoritvi sta bila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in generalna direktorica UNESCO Audrey Azoulay. Z nagovori so se jima pridružili direktor Inštituta Jožef Stefan prof. dr. Boštjan Zalar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Predsednik Pahor je v nagovoru poudaril, da je "dejstvo, da je prvi Unescov center za umetno inteligenco ravno v Sloveniji, priznanje za vse, ki se na Inštitutu Jožef Štefan in drugih ustanovah ukvarjajo z umetno inteligenco že vrsto desetletij." Predsednik republike je prepičan, da "umetna inteligenca lahko krepi vse pozitivno v naši družbi" in ob tem poziva, da jo "izkoristimo, da bomo uspešnejši v zdravstvu, izobraževanju, krožnem gospodarstvu in spopadanju s podnebnimi spremembami."

Preko spleta bodo na otvoritvenem dogodku v nadaljevanju sodelovali strokovnjaki in raziskovalci iz več kot 60 držav sveta, visoki predstavniki Evropske komisije, predstavniki veleposlaništev akreditiranih v Sloveniji ter predstavniki številnih drugih mednarodnih organizacij in nenazadnje številni predstavniki slovenske strokovne in raziskovalne skupnosti.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor slavnostni govornik na otvoritvi Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco
Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja:

Spoštovana generalna direktorica Unesco,
spoštovani direktor Zalar,
ministra,
spoštovani gostje

V veliko veselje mi je, da v Sloveniji uradno odpiramo Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco.

Dejstvo, da je prvi tak Unescov center za umetno inteligenco ravno v Sloveniji, je priznanje za vse, ki se na Inštitutu Jožef Štefan in drugih ustanovah ukvarjajo z umetno inteligenco že vrsto desetletij.

Umetna inteligenca je orodje za boljše življenje, za zmago nad pandemijo, razvoj gospodarstva in doseganje ciljev trajnostnega razvoja.

Nudi nam velike možnosti za napredek, za dostopnejše in učinkovitejše javne storitve, kakovostno šolstvo in boljši dostop do informacij.

Pomaga nam pri spopadanju s podnebnimi spremembami, uvajanju novih oblik mobilnosti, učinkovitejši energetski izrabi.

Uporaba umetne inteligence je po drugi strani grožnja zasebnosti in varstvu podatkov. Lahko je zlorabljena za širjenja napačnih informacij in sovražnega govora. Zato pozdravljam prizadevanja Unesca in drugih mednarodnih organizacij za čim prejšnje oblikovanje pravnih in etničnih standardov za uporabo umetne inteligence.

Nalog je veliko in veseli me, da je Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco že začel z delovanjem.

Pozdravljam njegovo osredotočenost na umetno inteligenco v zdravstvu, izobraževanju, krožnem gospodarstvu in podnebnih spremembah.

Mednarodni center lahko postane pomembna koordinacijska točka in pospeševalnik za doseganje ciljev Unesco.

Vsem nam je lahko v veliko pomoč pri doseganju globalnih razvojnih ciljev Združenih narodov. Naj bo model za podobne centre drugje po svetu!

Umetna inteligenca ni grožnja demokraciji in razvoju – to lahko postane, če jo bomo tako usmerjali. Od nas – posameznikov in skupnosti, je odvisno, ali bomo sposobni tehnologijo razumeti in razvijati v prid družbe.

Mednarodnemu raziskovalnemu centru za umetno inteligenco želim veliko uspeha pri njegovem delu.