SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Pahor ob obisku ljubljanske pravoslavne cerkve vsem pravoslavnim vernikom zaželel vesel Božič

Ljubljana, 6. 1. 2013 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor je danes na predvečer pravoslavnega Božiča obiskal ljubljansko cerkev Svetega Cirila in Metoda ter se sestal s predstavniki in verniki Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji.

Predsednik Pahor si je v spremstvu namestnika nadškofa in metropolita zagrebško-ljubljanskega starešine mag. Željka Lubarde ter jerejev Dejana Mandića in Slaviše Spasojevića ter nekaterih vernikov ogledal cerkev Svetega Cirila in Metoda ter po pravoslavnem običaju prižgal svečo živim, nato pa se je zadržal še na kratkem pogovoru s predstavniki cerkve.
Predsednik republike Pahor ob obisku ljubljanske pravoslavne cerkve vsem pravoslavnim vernikom zaželel vesel Božič
Foto: UPRS

V izjavi za medije je predsednik republike Borut Pahor poudaril, da je po slovenski ustavi država ločena od verskih skupnosti, vendar "kljub temu in prav zaradi tega si velja prizadevati za dobre ter urejene odnose tako med institucijami, kot tudi osebno med ljudmi." Dodal je, da bo z vsemi visokimi verskimi dostojanstveniki v Sloveniji poskušal ohranjati dobre in prijazne odnose, zato da bi se krepilo zaupanje in da bi se morebitni problemi odkrito ter čim bolj uspešno reševali. Predsednik republike je še napovedal, da bo ob podobnih priložnostih obiskal tudi druge verske skupnosti v Sloveniji, tako kot bo v svojem mandatu obiskal mnogo drugih nevladnih organizacij, ki pomembno vplivajo na življenje, počutje in odnos ljudi do problemov s katerimi se soočamo.

"Kot sem povedal mojim današnjim sogovornikom Srbske pravoslavne cerkve, si želim, da bi vsi skupaj razumeli Slovenijo kot domovino, v kateri imamo različne identitete, ampak je to naša skupna domovina, ki se danes sooča z velikimi problemi in če bomo skupaj, ne glede na razlike med nami, uspeli krepiti tisto, kar nam je skupnega, bomo te probleme tudi lažje premagali," je zaključil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Foto-galerija na uradni FB strani predsednika RS: http://t.co/tHhpXY3Y