SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

V Predsedniški palači dan odprtih vrat ob državnem prazniku, dnevu vrnitve Primorske k matični domovini

Ljubljana, 15. 9. 2021 | sporočila za javnost

Urad predsednika Republike Slovenije je danes ob državnem prazniku, dnevu vrnitve Primorske k matični domovini v Predsedniški palači pripravil dan odprtih vrat. V imenu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se danes mudi na mednarodni konferenci v Rimu, ki jo gosti italijanski predsednik Sergio Mattarella, je obiskovalce sprejela in nagovorila gospa Tanja Pečar. V svojem imenu in imenu predsednika republike je izrazila najbolj iskrene čestitke ob današnjem prazniku. “Slovenija in Evropa sta utemeljeni na vrednotah, ki so navdihovale upor Primork in Primorcev zoper fašizem, narodno osvoboditev in skupno življenje z ostalimi Slovenci. Enake vrednote so navdihovale tudi zgraditev skupnega evropskega doma na ruševinah dveh svetovnih vojn. Danes Slovenci in Italijani živimo v sožitju kot dobri sosedje in prijatelji. Zgodovine ne moremo spreminjati, lahko pa skupaj ustvarjamo prihodnost. Storimo to v mislih na mirno in varno prihodnost naših otrok in njih otrok,” je v pismu, ki ga je na slovesnosti prebrala gospa Tanja Pečar, med drugim zapisal predsednik republike.

V Predsedniški palači dan odprtih vrat ob državnem prazniku, dnevu vrnitve Primorske k matični domovini
Foto: Anže Malovrh/STA

Posebej za ta praznik so glasbeni program pripravili moški pevski zbor Provox iz Nove Gorice in okolice, ki je pod vodstvom Mateja Petejana del zborovskega dogajanja na Goriškem od leta 1986. Svoj navdušujoč nastop so zaključili v primorskem duhu s himno Vstjajenje Primorske.

Po zaključenem programu so si obiskovalci ogledali poslopje Predsedniške palače in delovne prostore predsednika republike Boruta Pahorja ter se seznanili z delom predsednika republike in njegovega urada. V pisarni predsednika republike je obiskovalce sprejela gospa Tanja Pečar in odgovarjala na številna vprašanja. Kot običajno ob državnih praznikih je bila tudi tokrat v počastitev državnega praznika pred Predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske. Dan odprtih vrat poteka v skladu z veljavnimi ukrepi za preprečevanje širitve covida-19.

Dnevi odprtih vrat Predsedniške palače na pobudo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja neprekinjeno potekajo od leta 2013, z izjemo poletja 2018, ko so v prostorih Urada predsednika Republike Slovenije potekala obnovitvena dela, in časa epidemije covida-19. Dnevi odprtih vrat so postali priljubljen način praznovanja in počastitve državnih praznikov za vse generacije, saj je Predsedniško palačo doslej obiskalo več kot 25.000 (petindvajset tisoč) obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine.

Naslednji dan odprtih vrat bo potekal 23. septembra 2021, ko praznujemo dan slovenskega športa.

V Predsedniški palači dan odprtih vrat ob državnem prazniku, dnevu vrnitve Primorske k matični domovini
Foto: Anže Malovrh/STA

V nadaljevanju objavljamo pismo predsednika republike, ki ga je prebrala gospa Tanja Pečar:

"Drage obiskovalke in obiskovalci Predsedniške palače ob dnevu odprtih vrat,
spoštovane gospe in gospodje.

S Tanjo vas ob dnevu odprtih vrat vedno rada sprejmeva v Veliki dvorani in kasneje v moji pisarni. Zaradi moje službene odsotnosti bo to danes v moji pisarni storila Tanja sama.

Vprašajte jo vse, kar vas zanima. Če bo rekla o meni kaj slabega, prosim ne jemljite tega resno in upoštevajte, da ne morem ugovarjati. Itak je tako tudi doma.

Danes je državni praznik. Vsi, zlasti Primorke in Primorci, se ponosno spominjamo našega upora proti fašizmu, osvoboditve in priključitve k matični domovini.

Vendar je to praznik vseh Slovenk in Slovencev, vseh državljank in državljanov. Z njim se vsi spominjamo nemirnega dvajsetega stoletja, ko se je teritorialno, politično in duhovno zaokrožila slovenska ozemeljska celovitost, ki je leta 1991 omogočila ustanovitev in razglasitev samostojne države.

Ta država letos praznuje 30. obletnico. Kljub njenim šibkostim in težavam takim in drugačnim problemov njenih ljudi, predstavlja najboljše, kar smo kadarkoli imeli Slovenci. Poleg vsega je kot samostojna država po naši suvereni volji umeščena v skupno evropsko domovino.

Združena Evropa je najboljše kar smo kadarkoli Evropejci imeli. Eno in drugo moramo skrbno negovati in razvijati, v skupno dobro.

Slovenija in Evropa sta utemeljeni na vrednotah, ki so navdihovale upor Primork in Primorcev zoper fašizem, narodno osvoboditev in skupno življenje z ostalimi Slovenci. Enake vrednote so navdihovale tudi zgraditev skupnega evropskega doma na ruševinah dveh svetovnih vojn.

Danes Slovenci in Italijani živimo v sožitju kot dobri sosedje in prijatelji. Zgodovine ne moremo spreminjati, lahko pa skupaj ustvarjamo prihodnost. Storimo to v mislih na mirno in varno prihodnost naših otrok in njih otrok.

Sprejmite, prosim, moje iskrene pozdrave in se imejte ob vašem današnjem obisku v Predsedniški palači lepo in doživeto. Z najlepšimi pozdravi iz Rima, Borut Pahor."