SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Pogovor predsednika Pahorja za www.telegrafi.com

Ljubljana, 12. 5. 2021 | intervjuji

Pogovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za www.telegrafi.com - največji spletni medij na Kosovu.

https://telegrafi.com/ekskluzive-flet-per-telegrafin-presidenti-slloven-pahor-nje-dite-para-vizites-ne-kosove-nuk-e-kam-te-njohur-non-paper-idete-mbi-ndryshimin-e-kufijve-jane-plotesisht-te-papranueshme/

Pogovor predsednika Pahorja za www.telegrafi.com

Gospod predsednik, kakšen je namen vašega obiska Kosova?

S predsednico Kosova se želim posvetovati pred srečanjem voditeljev Brdo – Brijuni Process na Brdu, 17. 5. 2021. Veseli me, da je predsednica Osmani že potrdila svojo udeležbo. To bo pomembno srečanje, eno najpomembnejših v enajstletni zgodovini pobude Brdo – Brijuni.

Gospod predsednik, kako ocenjujete odnose med Slovenije in Kosovim in kako lahko Slovenije pomaga Kosovu na njegovi poti na poti približevanja EU?

Spodbujamo Kosovo, da pospeši notranje reforme in podpiramo dialog Beograd – Priština, ki poteka pod okriljem Evropske unije. Naša vlada pomaga Kosovu tudi s prenosom znanja in izkušenj ter z razvojnimi projekti. Sodelovanje Kosova v procesu Brdo – Brijuni je pomemben vidik naše podpore dobrososedskim odnosom in evropski perspektivi vseh držav.

Gospod predsednik, ali ste seznanjeni z vsebino non-paperja, ki je bil objavljen v nekaterih medijih v regiji in kakšno je vaše stališče glede tega?

Ni mi znan obstoj t. i. non-paperja. Naj ponovim, kar sem zelo jasno povedal že večkrat: Ideje o spreminjanju meja so zame povsem nesprejemljive. Naj zelo jasno povem, da ne podpiram razmislekov o spreminjanju meja v regiji, saj se to v tej regiji nikoli ni končalo na miren način.

Gospod predsednik, kakšna je po vašem mnenju rešitev dialoga med Srbijo in Kosovim?

Predvsem je pomembno, da se dialog nadaljuje in intenzivira v konstruktivnem duhu. Spoštovati je potrebno, kar je dogovorjeno. Dialog poteka pod okriljem Evropske unije. Skrbno ga spremljajo tudi drugi, npr. ZDA. Vse to je pomembno, saj kaže, da imata obe strani zanj mednarodno podporo. V Sloveniji bomo spoštovali, kar se boste dogovorili z Beogradom.

Kaj pričakujete od srečanja "Brdo Brijuni Process", ki bo potekal 17. maja v Sloveniji?

Namen srečanja je obeležiti 10. obletnico pobude Brdo – Brijuni Process, česar zaradi epidemije nismo mogli storiti lansko leto. Predvsem pa želim, da se pogovorimo o evropski perspektivi Zahodnega Balkana. Zdi se, da je zaupanje v proces širitve upadlo na obeh straneh – mnogi v EU govorijo o utrujenosti od širitve, v državah, ki želijo v EU, pa se ta cilj toliko odmika, da postaja manj in manj atraktiven. To je nevarno, saj se krepijo nacionalizmi in se išče alternative.
Evropska unija je projekt miru in sprave in je zadnji čas, da se razširi na celoten prostor Zahodnega Balkana, ki je sedaj siva lisa, obkrožena s članicami EU.

Pričakujem torej odkrito in konstruktivno razpravo o tem, kaj lahko vsak sam in v medsebojnem sodelovanju naredimo za pospešitev procesa širitve in kaj naj naredi EU.