SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor vročil odlikovanje Združenju policijskih veteranskih društev SEVER ob 20. obletnici ustanovitve in uspešnega delovanja

Ljubljana, 26. 3. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu udeležil osrednje slovesnosti ob 20. obletnici Zveze policijskih veteranskih društev SEVER in Združenju SEVER ob 20. obletnici ustanovitve in uspešnega delovanja vročil odlikovanje srebrni red za zasluge.

Predsednik Pahor je v nagovoru Združenju Sever uvodoma čestital in se jim zahvalil za njihovo nenadomestljivo vlogo pri obrambi slovenske osamosvojitve.

Po besedah predsednika republike mir tudi v današnjem času ni samoumeven in "kolikor lahko k temu prispevamo po svojih močeh, moramo tudi ob nocojšnji svečani slovesnosti izreči privrženost miru, sožitju, spravi, spoštovanju in razumevanju med ljudmi in med narodi," je dejal predsednik Pahor ter dodal, da so v današnjem svetu vse bolj prevladujoči občutki družbene nepravičnosti in neenakosti sprožilci socialnih in političnih vrenj. Globoko nezaupanje v institucije se poglablja, hkrati pa se ustvarja vtis, da ustanove pravne države omenjenih težav ne samo da ne znajo ali ne zmorejo rešiti, temveč da jih povzročajo, je poudaril, ob tem pa ponovil svoje osebno prepričanje, da smo v Sloveniji še vedno v položaju, "ko lahko na miren in demokratičen način uspešno rešimo zapletene gospodarske in socialne razmere".

"Važno pa je, da med nami na koncu vseh koncev ne popusti nek temeljni občutek pripadnosti in skupne skrbi za usodo našega naroda in države," je še dejal predsednik Pahor in poudaril, da si skrb za krepitev tega občutka šteje tudi kot svojo neposredno odgovornost. Po predsednikovih besedah smo Slovenci dorasli vsem domačim in mednarodnim problemom, ki od nas terjajo zgodovinsko zrelost.

Ob koncu je predsednik Pahor Združenju Sever še enkrat čestital za njihov prispevek k ohranjanju vrednot in spomina na uspešno pot Slovenije v samostojnost in neodvisnost.

Predsednik republike Borut Pahor vročil odlikovanje Združenju policijskih veteranskih društev SEVER ob 20. obletnici ustanovitve in uspešnega delovanja
Foto: Nebojša Tejić/STA

Govor predsednika republike Boruta Pahorja na osrednji slovesnosti ob 20. obletnici delovanja Zveze policijskih veteranskih društev SEVER

Spoštovani člani Zveze policijskih veteranskih društev Sever,
pripadniki drugih veteranskih organizacij iz obdobja osamosvojitve,
veterani druge svetovne vojne,
maistrovci in tigrovci,
civilni invalidi vojn,
spoštovani gostje.

Nocoj je prejela Zveza policijskih veteranskih društev Sever srebrni znak za zasluge. Sprejmite prosim, moje iskrene čestitke in čestitke slovenske države. Ob tem si dovolim izraziti tudi hvaležnost vseh naših ljudi.

V prvi vrsti je ta iskrena hvaležnost povezana s splošno sprejetim razumevanjem in spoštovanjem vaše nenadomestljive vloge pri obrambi slovenske osamosvojitve. Nikoli ne pozabimo, da smo Slovenci plebiscitarno politično odločitev za lastno državo morali najprej omogočiti in potem zavarovati tudi z oboroženim uporom zoper agresorja.

Ni bilo prvič, temveč tretjič, ko smo Slovenci v zadnjih sto letih izkusili vojno. Vsi si iskreno želimo, da zadnjič in nikoli več. Vsi si za to na različne načine tudi prizadevamo. In vendar kljub vsemu temu nimamo nobenih zagotovil, da bo nam ali našim otrokom prihranjeno vojno gorje.

Mir ni samoumeven. In še zdaleč ni odvisen samo od nas. Toda, kolikor lahko k temu prispevamo po svojih močeh, moramo tudi ob nocojšnji svečani slovesnosti izreči privrženost miru, sožitju, spravi, spoštovanju in razumevanju med ljudmi in med narodi.

Sedanje družbene razmere v državah, ki jih je močno prizadela kriza, tudi v Sloveniji, so povsem razumljivo naraven humus ljudskega nezadovoljstva in omejene potrpežljivosti. Nezaupanje v institucije je globoko in se še poglablja. Ustvarja se vtis, da institucije politične in pravne države težav ne znajo ali ne zmorejo rešiti, ampak jih povzročajo.

V takem današnjem svetu so vse bolj prevladujoči občutki družbene nepravičnosti in neenakosti sprožilci socialnih in političnih vrenj. Kar se Slovenije tiče, sem osebno prepričan, da smo še vedno v položaju, ko lahko na miren in demokratičen način uspešno rešimo zapletene gospodarske in socialne razmere.

Važno pa je, da med nami na koncu vseh koncev ne popusti nek temeljni občutek pripadnosti in skupne skrbi za usodo našega naroda in države. Skrb za krepitev tega občutka štejem tudi kot svojo neposredno odgovornost.

Skoraj enako pomembno je, da ne popusti naš občutek pripadnosti Evropski uniji in da se zavedamo svoje soodgovornosti za njen razvoj. To je v našem eksistencialnem interesu. Zastoj ali celo razpad Evropske unije bi staro celino znova vrnil v čas klasične geopolitike. Vi, veterani vojn, najbolje veste, kako hudo in grenko ceno smo vedno Slovenci plačevali za naš narodni obstoj v takih razmerah.

Velike gospodarske krize so bile v zgodovini večkrat povod za zgostitev socialnih in političnih problemov. Ti so se potem običajno preobrazili v varnostne nemire in sprožili delovanje brutalne geopolitike. Mi si ne želimo takega razvoja dogodkov. Znova bi nas ogrozil, ne samo socialno, ampak tudi nacionalno.

Zgoščanje domačih in mednarodnih problemov od nas terja zgodovinsko zrelost. Verjamem, da smo ji dorasli. Nenazadnje imamo zglede v preteklosti. Te izkušnje in vrednote obujate in ohranjate tudi v Zvezi društev Sever. V tem smislu je vaš današnji praznik tudi naš praznik.

Iskrene čestitke!


Utemeljitev odlikovanja:

Združenje Sever si je ob ustanovitvi pred dvajsetimi leti v Novem mestu zadalo številne naloge, ki jih opravlja skrbno in sistematično.

Simbolni začetek demokratičnih političnih procesov v Sloveniji člani združenja vidijo v znameniti akciji Sever, ko so s svojimi dejavnostmi kot pripadniki nekdanjih organov za notranje zadeve zaščitili te procese pred poskusi destabilizacije. Eden takih poskusov je bil veliki jugoslovanski miting resnice, napovedan za 1. decembra 1989 v Ljubljani, ki so ga uspešno preprečili. Svojemu združenju so policijski veterani zato nadeli ime Sever. Eno njegovih zelo pomembnih poslanstev je pridobivanje in hranjenje pisne, slikovne in zvočne dokumentacije ter pričevanj o dejavnostih policijskih veteranov med pripravami na slovensko osamosvojitev in med vojno za Slovenijo. S prizadevanjem za ohranjanje spomina na takratno dogajanje ter s podporo raziskovalnim in kulturnim projektom na temo uporništva in obrambe domovine zagotavlja temelje za strokovno in korektno razumevanje dogodkov v zgodovini samostojne Slovenije ter s tem za njihovo ustrezno vrednotenje.

Združenje danes povezuje dvanajst policijskih veteranskih društev Sever, ki imajo več kot 6500 članov. Njegovi člani so tako pripadniki organov za notranje zadeve Republike Slovenije kot tudi prostovoljci, ki so z njimi sodelovali pri dejavnostih za zaščito demokratičnih procesov ali v uporu proti agresiji na Slovenijo leta 1991. Združenje je član Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije ter dejaven član Svetovne federacije veteranov, za katero je pripravilo tudi soglasno podprto resolucijo proti razlikam pri obravnavi vojnih veteranov, vojnih invalidov in žrtev vojnega nasilja. Je tudi ustanovni član Ustanove Franceta Rozmana - Staneta, humanitarne fundacije, ki pomaga vojnim veteranom v stiski, posebno skrb pa namenja tudi vzdrževanju spomenikov, posvečenih obrambi domovine.

S svojim delovanjem so bili člani veteranske organizacije Sever eden od nosilnih stebrov uspešne poti Slovenije v samostojnost in neodvisnost. Bili so ustvarjalci njene demokratične prihodnosti. S svojim delovanjem v združenju ne ohranjajo le spominov in dokumentov tistega časa, ampak ostajajo tudi glasniki vrednot, ki so nas vodile na poti do samostojne države in ostajajo njena najsvetlejša dediščina.