SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Pogovor predsednika republike za oddajo Politično s Tanjo Gobec

Ljubljana, 15. 11. 2020 | intervjuji

Pogovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za oddajo Politično s Tanjo Gobec na Televiziji Slovenija.
Tanja Gobec

https://4d.rtvslo.si/arhiv/politicno-s-tanjo-gobec/174732478

Pogovor predsednika republike za oddajo Politično s Tanjo Gobec

TANJA GOBEC: V z dogodki zelo natrpanem tednu smo se o aktualnih zadevah pogovarjali s predsednikom republike, beseda je tekla o spopadanju z epidemijo, spreminjanju volilne zakonodaje, ameriških volitvah, ne potrditvi predsednikovih kandidatov v državnem zboru in tudi o veliki razdeljenosti družbe. Dober večer gospod predsednik.

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: Dober večer.

TANJA GOBEC: Težko začneva kje drugje kot z obvladovanjem epidemije covida-19, po že drugem zaprtju ali pa kljub drugem zaprtju države smo v nezavidljivo visoko po število umrlih na sto tisoč prebivalcev. Gospod predsednik kje se je po vašem zalomilo?

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: Razmere so še vedno zelo resne, vendar zdaj nekateri znaki kažejo na to, da bomo uspeli tudi v drugem valu. Seveda velja ocena, da bi lahko uspeli prej, če bi ukrepali prej, no upajmo, da se iz vsakega vala naučimo kako ravnati v naslednjem, dokler cepivo ne bo na voljo in bo dokončno rešilo problem. Mislim, da je bistveno tukaj, da zaupamo stroki, da na podlagi strokovnih ocen vlada sprejema odločitve. Mi pa kot ljudje si moramo zaupat, si moramo pomagat, moramo bit solidarni in razumevajoči.

TANJA GOBEC: Ampak ocene so od tega oziroma kritike, da so krivi ljudje, ki ne spoštujejo ukrepov, da je kriva opozicija, da so krivi mediji, skratka ni nekega priznavanja, da je mogoče pa kaj šlo narobe tudi pri tistih, ki ukrepe sprejemajo.

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: Jaz bi bil zelo previden pri tem, ko se na koga kaže s prstom. Temu se moramo izognit, ker lahko povzročimo velike krivice, že itak je veliko stresa, skrbi, moramo pazit na to, da se izogibamo vsemu kar povečuje nezaupanje med nami. Če sem po prvem valu rekel, da je vlada reagirala odlično, potem mislim, da imam tudi to moralno pravico, da rečem, da je mogoče sedaj zamudila. Vendar tako kot vlada, njena strokovna skupina, zdravstveno osebje, se mi vsi, vsi ljudje, trudimo po svojih najboljših močeh, da bi to premagali.

TANJA GOBEC: Spremljate najverjetneje ukrepe, imate občutek, da so zajete vse skupine, da ni nihče porinjen na stran ali puščen zadaj pri tem, ko se pomaga pri izhodu iz te krize, ki je poleg zdravstvene tudi gospodarska?

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: Torej ta gospodarski del ukrepanja se mi zdi boljši del ukrepanja vlade, ima seveda svoja tveganja, ki so povezana z zadolžitvijo, z dolgom, vendar to velja za vse države v tej situaciji, preprosto ni bilo mogoče sprejet odločitve, da pustimo ljudi odzadaj v socialnih in drugih težavah. Tako da menim, da je to boljši del ukrepanja.

TANJA GOBEC: Morda sama vaša ocena šolanja na daljavo. V osmih mesecih spopadanja z epidemijo je bila v Sloveniji, so bile šole veliko časa zaprte, tudi zdaj so oziroma šolanje na daljavo.

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: No, ne samo kot predsednik, ampak tudi kot očeta, kot državljana me ta problematika med vsemi na nek način najbolj skrbi, otroci za izobrazbo dobijo možnost, da izkoristijo svoje talente in si ustvarijo svoje življenje, če bi tukaj prišlo do neenakosti.

TANJA GOBEC: In prihaja.

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: In prihaja. Bi to lahko imelo po sekvenci, ki presegajo to krizo, glede tega se mi zdi, da moramo poslušat vse stroke, poleg zdravstvene še vse ostale, ki opozarjajo na različne vidike problemov, vem da je zelo težko sprejemat na koncu odločitve, ampak naj bo težko, ker je to tema, ki je tako zahtevna.

TANJA GOBEC: In zdaj tema, ki je prevladovala v zadnjem tednu, ameriške volitve. Gospod predsednik, koliko bo tvit predsednika vlade, češ da naj zmaga Trump, ker bi sicer bil gospod Biden najšibkejši predsednik združenih držav, koliko to škodi Sloveniji?

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: Po 102. členu predstavljam Slovenijo in sem takrat ko večina drugih evropskih predsednikov čestital novoizvoljenemu predsedniku Bidnu, naj še enkrat povem, da imava oba zelo dobre odnose, najina kabineta sta že v stiku, verjetno se bova v kratkem slišala po telefonu in tako začela, upam, zelo dobro in osebno in politično sodelovanje med državama. Mnogi so pogrešali mojo kritiko tega tvita predsednika vlade.

TANJA GOBEC: Je torej bila ne čestitka oziroma ta tvit napaka?

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: Vsi želijo, da rečem, da je bila napaka in da se spravim v prepir s predsednikom vlade. Tega nikoli nisem počel tudi s precejšnjimi predsedniki vlad. Če se z njimi nisem strinjal sem dal svoje stališče. Ampak nisem šel pa v polemiko z njimi. Glejte, teh prepirov o tem kdo ima prav in kakšne napake so narejene je zelo veliko, se poglabljajo, razdvojenost v slovenski politiki je zaskrbljujoča. Jaz mislim, da ni naloga predsednika republike, da je še eden od tistih, ki bo na levo in desno solil pamet o tem kdo ima prav in kdo ne. Povem svoje stališče in tokrat sem ga, s tem ko sem čestital in povedal, da se s predsednikom Bidnom dobro poznava, sprejel meje v beli hiši, na moje vabilo je bil na iniciativi Brdo – Brioni, sešla sva še mnogokrat vmes in potem vse to se mi zdi je dovolj, da odraža moje stališče.

TANJA GOBEC: Je za čestitko gospodu Bidnu predsedniku ameriškemu še čas s strani slovenske vlade?

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: Gotovo.

TANJA GOBEC: Slovenski dvomi v legitimne, nekateri dvomi v legitimnost ameriških volitev, pri čemer ima slovenska politika doma še kaj opraviti glede volilne zakonodaje, samo še mesec dni je rok, ki ga je dalo Ustavno sodišče, da dobimo novo zakonodajo. Zdaj je vlada sama te okraje spremenila, brez vključene opozicije, brez vas na posvetih, se vam to zdi pravi način, glede na to kako ste v prvem krogu poudarjali to široki konsenz?

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: Pojdiva na bistveno. Če bomo imeli volitve, predčasne, ali redne, ne da bi imeli spremenjen volilni sistem kot zahteva Ustavno sodišče, bodo nad volitvami viseli oblaki sence dvomov.

TANJA GOBEC: Da, to že, ampak ta predlog, ki ga je dala koalicija samo v svojem imenu.

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: Da. Zato je zelo pomembno, da pridemo do predloga, ki bi ga vložili poslanci v državni zbor, ne vlada, in ki bi doživel dovolj veliko podporo ali za spremembo volilnega sistema, ali pa za njegovo dopolnitev. Čas se izteka in pričakujemo, da bodo tukaj vsi pokazali absolutno politično zrelost, da razumejo, da je to problem sugeneris. Nikomur ni v korist, predvsem pa škodi ljudem, z volitvami mi odločamo kdo bo vodil državo. Ne moramo prit v situacijo, ko bodo volitve v Sloveniji sporne.

TANJA GOBEC: In sva pri kadrovanju oziroma pri predlogih, ki jih vi pošljete v državni zbor, trikrat zdaj niste imeli sreče, dvakrat pri ustavnem sodniku, gospod Teršek ni bil izvoljen, gospod Erbežnik, pa viceguvernerka, je to nezaupnica ali kako si razlagate, da predloge za katere ste dobili neformalno obljubljene glasove, da potem v parlamentu padejo?

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: Glejte, vedno po posvetovanjih zavoljo poslanskih skupin skušamo ugotovit, če poleg zahtevane seveda strokovnosti kandidat, kandidatka uživa tudi potrebno podporo v državnem zboru. V primeru zadnjega, zadnjih dveh kandidatov, za ustavnega sodnika je bil vtis, da tako podporo uživa, ko je bilo tajno glasovanje se je izkazalo, da ne, očitno bo zdaj v tretjem krogu potrebno še veliko več dela s poslanskimi skupinami, s kandidati za to, da pridemo do glasovanja, ki bo dalo še zadnjega člana ali članico Ustavnega sodišča in tudi članico sveta banke.

TANJA GOBEC: Morda še stavek, komentar vaš, nasilni izgredi pred desetimi dnevi, očitek je bil, da smo za to krivi mediji in opozicija, pa vaše mnenje?

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: Niste krivi mediji, na nikogar ni mogoče pokazat s prstom, razen na tiste ljudi, ki so uporabili silo za svoje cilje, naj si bodo politični ali drugi, to je nesprejemljivo. Jaz sem že govoril o tem, da je slovenska družba precej politično razdvojena, da bi morala storit več za to, da sodelujejo med seboj, zlasti politika, zato sem tudi predlagal sporazum strank v tem času. Rekel sem, da se moramo vsi vzdržat sovražnih besed in dejanj, zlasti seveda nasilja, to je neoprostljivo.

TANJA GOBEC: Ste rekli, da nikoli, da razumete, da nikoli ni bila Slovenija tako razdeljena kot je zdaj, potem pa ste zasejali ta optimizem, da bomo šli čez to, recept gospod predsednik.

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: Glejte, naj bo še tako hudo, toliko se mi zdi, da v 30. letih mojega ukvarjanja s politiko poznam veliko večino ljudi, da na koncu neko upanje, nek optimizem, neka volja, da rešimo problem, med ljudmi zmaga.

TANJA GOBEC: Med ljudmi, pa med politično elito?

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: Rekel sem, če bi danes slovenska politika, zlasti strankarska, z enim sporazumom, z enim dogovorom, kakršnimkoli, že z eno koordinacijo strank v tem času, dala znak ljudem, da se je sposobna pogovarjat čez razlike, ki so vsem znane, bi bil to en velik navdih za vse, da se potrudijo in dajo vse najboljše, najbolj plemenite vrnile ki jih imamo. Jaz sem prepričan, da bomo na koncu uspeli, še vedno smo in tudi tokrat bomo, samo tako moramo it naprej in držat en z drugim kolikor se le da, v vseh razlikah in prav zaradi njih.

TANJA GOBEC: Hvala lepa gospod predsednik.

PREDSEDNIK REPUBLIKE BORUT PAHOR: Hvala tudi vam.

TANJA GOBEC: In spet smo v studiu s sklepno mislijo, latinski pregovor pravi, živi tako, kot lahko, če ne moreš tako, kot hočeš.