SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor bo na uradnem obisku v Sloveniji gostil predsednico Slovaške republike Zuzano Čaputovo

Ljubljana, 14. 10. 2021 | napovednik

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se bo 14. oktobra 2021 na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudila predsednica Slovaške republike Zuzana Čaputová.

Predsednik in predsednica se redno srečujeta in bosta z uradnim obiskom nadgradila odnose med Slovenijo in Slovaško. Predsednik Pahor je bil na uradnem obisku na Slovaškem julija 2020, s predsednico Čaputovo sta opravila tudi pogovor po video povezavi marca 2021.

Odnosi med Slovenijo in Slovaško so tradicionalno dobri, prijateljski, brez odprtih vprašanj. Med državama poteka odprt dialog na vseh ravneh. Državi imata podobne zunanjepolitične prioritete in cilje. Tvorno sodelujeta tudi na multilateralni ravni, v okviru EU, zveze NATO ter regionalnih oblikah sodelovanja. Obisk bo še dodatno utrdil partnerstvo dveh podobno mislečih članic EU in raven odnosov na najvišji politični ravni.

Eden osrednjih poudarkov tokratnega obiska bo soočanje s podnebnimi spremembami in prehod na trajnostni razvoj. Predsednica Čaputová se bo, skupaj z delegacijo županov večjih slovaških mest, seznanila z ravnanjem z odpadki v Mestni občini Ljubljana. Obiskala bo Triglavski narodni park, kjer ji bodo predstavili načine usklajevanja trajnostnega turizma in zaščite narave, nato pa bosta predsednik Pahor in predsednica Čaputová na Bledu pred Poslovno šolo Bled posadila lipo.

Predsednik Pahor in predsednica Čaputová bosta v pogovorih predvidoma obravnavala aktualne mednarodne teme, zlasti tiste, povezane z Evropsko unijo. Izmenjala bosta poglede na Konferenco o prihodnosti Evrope, katere uradni začetek 9. maja 2021, so predsedniki članic EU na pobudo predsednikov Pahorja in Mattarelle pospremili s pismom evropskim državljanom, ki se mu je pridružila tudi predsednica Čaputová.

Slovaška je ena pomembnejših zunanjetrgovinskih partneric Republike Slovenije. Blagovna menjava med državama je leta 2020 znašala 1,07 mlrd EUR, kar je sicer 7% manj kot leto poprej, ko je dosegla 1,15 mlrd EUR. Potencialne možnosti za poglobitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja so predvsem na področjih avtomobilske industrije, IKT, logistike, turizma, inovacij, pametnih tehnologij, razvoja umetne inteligence ter zelenega in krožnega gospodarstva.Predstavniki medijev boste za spremljanje obiska potrebovali AKREDITACIJSKE PRIPONKE, zato vas prosimo, da se akreditirate prek spletnega akreditacijskega sistema na povezavi http://akreditacije.ukom.gov.si/aktualni-dogodki/dogodek/uradni-obisk-predsednice-republike-slovaske-zuzane-180/


Akreditirate se lahko od ponedeljka, 11. oktobra 2021, od 10. ure, do srede 13. oktobra 2021 do 14. ure. Akreditacijske priponke boste predstavniki medijev lahko prevzeli v sredo, 13. oktobra na Uradu Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (Gregorčičeva ulica 25, 1000 Ljubljana) med 15. in 16.30 uro.

Za dodatna vprašanja o akreditacijah se lahko obrnete na Anjo Zupanc (+386 30 422 117, anja.zupanc@gov.si).


Dogodka se lahko udeležijo le osebe, ki izpolnjujejo pogoje sheme PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Predstavniki medijev morajo imeti ob sebi ves čas trajanja dogodka veljavno potrdilo o izpolnjevanju enega izmed navedenih pogojev. Vljudno vas prosimo, da zaradi zagotavljanja varnih pogojev dela dosledno upoštevate vsa priporočila in izvajate vse zaščitne ukrepe, nošenje mask, razkuževanje rok pred vstopom na lokacijo in ohranjate varno razdaljo z ostalimi udeleženci.