SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na prvi seji Državnega zbora Republike Slovenije sedmega mandatnega obdobja

Ljubljana, 1. 8. 2014 | govoriGovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na prvi seji Državnega zbora Republike Slovenije sedmega mandatnega obdobja.

Velja govorjena beseda!


Spoštovana gospa predsedujoča,
spoštovane poslanke in poslanci.

Sprejmite, prosim moje iskrene čestitke za vašo izvolitev. Po običaju bi zdaj moral dodati željo, da se skupaj potrudimo po naših najboljših močeh.

Toda že dolgo ni več običajen čas. Zato mi pride na misel Winston Churchill. Trud po naših najboljših močeh ni več dovolj. Čas je, da naredimo pravo stvar. Vse druge možnosti smo namreč že izčrpali.

Visoki dom,

končno se zdi, da je kriza premagljiva. To nas opogumlja. Vendar ne storimo napake in naivno mislimo, da se bo to zgodilo v vsakem primeru. Ne. Zgodilo se bo samo v enem primeru – če bomo skupaj naredili pravo stvar. Po petih letih krize in več se zdi, da kljub različnim pogledom med nami, vemo za kaj gre. Gre za sveženj strateških in praktičnih ukrepov za modernizacijo naše družbe in države. Morda nikoli doslej politična volja, da naredimo pravo stvar, ni bila tako odločilna za uspeh, kot je zdaj.

Po eni strani je to dobro. Rešitev krize in splošno družbeno okrevanje naše domovine je zdaj v veliki meri odvisno od nas samih. Po drugi strani je to slabo. Če ne bomo uspešni, ne bomo imeli izgovorov, da bi s prstom kazali na druge. Izgubljen bo še tisti zadnji drobec upanja in zaupanja, ki je ostal med ljudmi. Zato si neuspeha ne moremo privoščiti.

Skupaj z vami si želim, da bi se lahko čez čas po dobri stari slovenski navadi kvečjemu prepirali o tem, kdo je bolj zaslužen, da smo končno uspeli, kot pa o tem, kdo je bolj kriv, da nismo.

Visoki dom,

tvegam oceno, da bo za uspešnost tega mandata najpomembnejša okoliščina splošno politično vzdušje. Bomo vsak s svojimi ravnanji krepili medsebojno zaupanje ali bomo poglabljali zamere in predsodke? Če bo prevladovalo konstruktivno politično vzdušje, bodo tudi težki problemi lažje rešljivi.

Pogoj vseh uspehov, ki jih od nas pričakujejo ljudje, so strpnost, medsebojno spoštovanje in zaupanje. V tem smislu smo zaradi razlik med nami dolžni paziti drug na drugega. Nespoštljivost do enega je nespoštljivost do vseh.

Spoštovane poslanke in poslanci,

imejmo pred očmi velike vizije. Zasledujmo velike vizije, vendar hkrati pazimo na sleherno človeško malenkost. Iz izkušenj vemo, da smo Slovenci sposobni neverjetnih podvigov, kadar spodbujamo drug drugega. To velja še posebej za vzdušje in delo v tem visokem domu. Niso problem politične in druge razlike. Problem je, če se z njimi ne da živeti ali se jih pri pomembnih stvareh ne zna in ne zmore presegati v skupno dobro.

Zdi se, da je končno luč na koncu tunela. To ni le trenutek, da se ne le potrudimo po najboljših močeh, temveč da naredimo pravo stvar.

Sreča je na strani pogumnih ljudi. Državnemu zboru Republike Slovenije želim srečno.