SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Pojasnilo Urada predsednika Republike Slovenije na pismo Staneta Kovačiča, objavljenega v sobotni izdaji časopisa Delo, 7. junija 2014

Ljubljana, 10. 6. 2014 | pojasnila in popravki

Najdaljši dan (7. junij 2014)
V sobotni izdaji časopisa Delo je bilo 7. junija 2014 objavljeno pismo gospoda Staneta Kovačiča predsedniku republike. V pismu gospod Kovačič navaja, da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor nedavni slovesni dogodek ob 70. obletnici izkrcanja v Normandiji abstiniral in ignoriral vabilo ter udeležence.

V nadaljevanju navajamo nekatera dejstva in pojasnila v zvezi z omenjenim dogodkom.

Predsednik republike Borut Pahor se je nedavno, ob robu vrhunskega srečanja EU-Afrika v Bruslju, sestal s francoskim predsednikom Françoisom Hollandom. Ob tej priložnosti je sogovorniku predlagal, da Francija na letošnjo 70. obletnico izkrcanja zavezniških sil v Normandiji povabi tudi slovenske vojne veterane II. svetovne vojne, ki na dosedanje obeležitve niso bili vabljeni. Predsednik republike Borut Pahor je ocenil, da gre za pomembno simbolno sporočilo o sodelovanju slovenske Narodno osvobodilne vojske v okviru boja zavezniških sil proti nacizmu.

Slovenijo in Francijo vežejo prijateljski odnosi, ki temeljijo na sklenjenem Strateškem partnerstvu in vezeh, ki jih je predsednik Pahor sklenil s Francijo v okviru iniciative Brdo Process. Predsednik Holland je predlog predsednika Pahorja sprejel. Na svečanost je tako letos bila prvikrat povabljena tudi Slovenija in sicer na veteranski ravni. Organizatorji sicer na tovrstno prireditev vedno vabijo zgolj šefe držav in vlad tistih držav, katerih vojaki so bili neposredno udeleženi pri izkrcanju, in pa voditelje Nemčije in Ruske federacije. Svečanosti na tej ravni Francija tradicionalno organizira vsakih deset let.

Predsednik republike Borut Pahor je ob upoštevanju takšne tradicije vabljenja ponosen, da so se 70. obletnice zgodovinskega dogodka lahko udeležili tudi slovenski vojni veterani II. svetovne vojne. To se je zgodilo prvič v zgodovini. V skladu z dogovorom med obema predsednikoma so našo državo predstavljali delegacija Zveza združenj borcev za vrednote NOB pod vodstvom častnega predsednika dr. Janeza Stanovnika, generalna sekretarka Urada predsednika Republike Slovenije gospa Nataša Kovač in veleposlanica RS v Francoski republiki Veronika Stabej.

Naj ob tem pojasnimo, da torej predsednik republike na 70. obletnico iz zgoraj navedenih razlogov ni bil vabljen, bil pa bi zelo počaščen, če bi na častni tribuni lahko sedel z najvišjimi predstavniki drugih povabljenih zavezniških držav. Vendar je iz pogovora s predsednikom Hollandom razbral zadrego francoske strani, če bi pri tem vztrajal in nevarnost, da bi francoski gostitelji tudi tokrat odrekli povabilo slovenski uradni delegaciji v celoti. Vabilo predsedniku Republike Slovenije bi namreč sprožilo vprašanje enakega odnosa do vabljenja drugih predsednikov držav, ki doslej niso bili vabljeni oziroma bi želeli biti. To pojasnilo je predsednik Pahor z razumevanjem upošteval.

Pred odhodom V Normandijo je predsednik Pahor tudi sprejel delegacijo Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Omenjenega srečanja se je udeležil tudi francoski veleposlanik v Republiki Sloveniji Pierre-François Mourier. Predsednik republike je ob tem izrazil zadovoljstvo, da bodo slovenski veterani II. svetovne vojne naposled lahko sodelovali na tem pomembnem dogodku. Poudaril je, da je to prelomen in slikovit odraz razumevanja vloge partizanskega upora znotraj zavezniških sil v II. svetovni vojni. Udeležba slovenske delegacije na slovesnosti v Normandiji ni pomembna le za urad predsednika, slovensko partizansko gibanje in veteranske organizacije, ampak je pomembna za vse Slovence.

Prepričani smo, da po tem pojasnilu polemika o ignoriranju vabila in neudeležbi predsednika na omenjeni slovesnosti ni več na mestu. Vsakdo ima pravico do svojega mnenja. Prav pa je, da imajo pri oblikovanju svojega mnenja posamezniki možnost upoštevati resnična dejstva in temu je namenjeno pričujoče pojasnilo.