SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je na vsakoletni pogovor sprejel predsednike in predsednico veteranskih in domoljubnih organizacij

Ljubljana, 21. 4. 2022 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 21. aprila 2022, na vsakoletni pogovor sprejel predsednike in predsednico veteranskih in domoljubnih organizacij, povezanih v koordinacijo KODVOS.

Predstavniki organizacij, ki delujejo v okviru koordinacije, so predsedniku republike predstavili svoje delovanje na področju uveljavljanja in krepitve domoljubja, ohranjanja spomina na pomembne dogodke iz naše preteklosti ter opisali pretekle dejavnosti in načrte za leto 2022.

Predsedniki domoljubnih in veteranskih organizacij so na pogovoru izrazili neodobravanje, da bo letošnja državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju ponovno na Mali Gori. Kot so zapisali v izjavi z dne 20. 4. 2022, »prvi napad italijanskega okupatorja in domačih izdajalcev na Tigrovce na Mali Gori ne predstavlja ne začetka in ne celovitosti narodnoosvobodilnega odpora slovenskega naroda med NOB.«

Predsednik Pahor je v zvezi s tem izrazil tudi svoje nezadovoljstvo, da bo letošnja državna proslava ponovno, že drugo leto zapored, na Mali Gori nad Ribnico. Predstavnike KODVOS je podrobno seznanil s svojimi prizadevanji, da bi bila za letošnjo slovesnost zaradi vrste razlogov izbrana druga lokacija. Vodja kabineta UPRS dr. Alja Brglez je že 6. decembra lani to nasprotovanje izrazila na seji Koordinacijskega odbora za državne proslave, 30. marca 2022 pa je nestrinjanje in poziv za določitev druge lokacije Urad predsednika republike sporočil vladi tudi s pisnim dopisom.

Predsednik Pahor se je zahvalil predsedniku ZZB NOB Marijanu Križmanu, da je tudi letos sprejel vabilo, da bo skupaj z njim nagovoril udeležence, ki ob državnem prazniku tradicionalno obiščejo Predsedniško palačo ob dnevu odprtih vrat, 27. aprila 2022.

Današnjega pogovora so se udeležili mag. Lučka Lazarev Šerbec, Zveza društev General Maister in predsedujoča KODVOS, generalmajor Ladislav Lipič, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, dr. Tomaž Čas, Zveza policijskih veteranskih društev Sever, Marijan Križman, Zveza ZB za vrednote NOBS, generalmajor Dobran Božič, Zveza slovenskih častnikov, Gorazd Humar, Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske, Janez Podržaj, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije in mag. Adolf Videnšek, Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije.

Predsednik Pahor je na vsakoletni pogovor sprejel predsednike in predsednico veteranskih in domoljubnih organizacij
Foto: Tamino Petelinšek/STA