SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor se bo udeležil slovesnosti v spomin na nekdanjega francoskega predsednika Valeryja Giscarda d'Estainga

Strasbourg, 2. 12. 2021 | napovednik

Na povabilo predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija se bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v četrtek, 2. decembra 2021, v Strasbourgu udeležil slovesnosti v spomin na nekdanjega predsednika Francoske republike Valeryja Giscarda d'Estainga. Spominski dogodek organizira Evropski parlament, s čimer želi spomniti na vlogo Valeryja Giscarda d'Estainga pri konvenciji o evropski prihodnosti, ki se je sklenila s predlogom evropske ustave.

Na spominski slovesnosti bodo z govori nastopili: predsednik Francoske republike Emmanuel Macron, predsednik Zvezne republike Nemčije Frank-Walter Steinmeier, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega Parlamenta David Sassoli in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Spominska slovesnost bo tudi priložnost za dvostranska srečanja, saj se jo bo udeležilo več predsednikov držav in vlad.

Ob smrti Valéryja Giscarda d'Estainga, decembra lani, je predsednik republike Borut Pahor v sožalnem pismu francoskemu predsedniku Macronu zapisal, da sta Francija in Evropa izgubili velikega Evropejca in državnika, ki se je vztrajno zavzemal za tesnejše evropsko povezovanje in je Evropo videl kot moderno družbo napredka.