SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na Trgu Evrope: "Ideja somestja obeh Goric je unikat v EU"

Nova Gorica, 28. 11. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil otvoritvenega dogodka, poimenovanega "Naša Evropa". Dogodek so simbolno pripravili na Trgu Evrope, na meji med slovensko Novo Gorico in italijansko Gorico, in pomeni uraden začetek izvajanja aktivnosti v okviru projektov celostnih teritorialnih naložb (CTN).

Predsednik Pahor se je na trgu med obema Goricama udeležil prireditve "Naša Evropa"
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor je bil na prireditvi osrednji govornik. Evropskemu združenju za teritorialno sodelovanje na območju občine Gorica, Mestne občine Nova Gorica in Občine Šempeter - Vrtojba (EZTS GO) je čestital ob zagonu dveh projektov, ki "dokazujeta, da je stvari moč premakniti naprej." Dragocenost današnjega dogodka, je dejal, je v tem, "da med ljudmi na obeh straneh meje, ki je ni" spodbudi razpravo o prihodnosti Evropske unije. "Pri tem ne smemo oklevati pri nobenem še tako majhnem koraku za uresničitev velike ideje o somestju dveh Goric, ki vključuje tudi Šempeter in Vrtojbo," je poudaril predsednik republike in dodal, da "ideja o somestju v vsej Evropi - vse od Baltika na severu do Mediterana na jugu - nima ne precedensa ne primerjave." Predsednik republike je izrazil zavedanje, da bo do popolne uresničitve te zamisli potrebnega še veliko trdega dela, zato je pozval vse udeležene in civilno družbo, da izkoristijo vsako priložnost za razvoj, poglobitev in uresničitev velike vizije o somestju dveh Goric. "Nikomur od nas ne sme biti odveč še tako majhen korak naprej," je zbrane spodbudil predsednik Pahor in poudaril, da smo sami tisti, ki lahko naredimo korak naprej v razvoju Evropske unije, saj imamo spričo številnih okoliščin, ki so nam naklonjene, edinstveno priložnost, da storimo še veliko več v korist blaginje ljudi. Predsednik republike je osrednji nagovor sklenil s spodbudo združenju EZTS GO, da pripravi Belo knjigo o prihodnosti somestja obeh Goric, saj meni, da bi tak dokument utegnil pomagati odločevalcem v obeh državah pri nadaljnjem razvoju in uresničevanju projektov v kraju, kjer smo danes podoživeli "imeniten trenutek, ko se je Evropa združila."

"Današnji dan je pomemben, ker uradno pričenjamo z izvajanjem del," je dejal dr. Robert Golob, predsednik EZTS GO. Dr. Golob se je predsedniku Pahorju ob tej priložnosti zahvalil za njegovo podporo aktivnostim združenja od samega začetka, zato je bil še posebej vesel njegove podpore in udeležbe na današnjem dogodku.


V nadaljevanju sledi govor predsednika republike. Velja govorjena beseda.

Poziv predsednika Republike Slovenije, Evropejca, Slovenca in Primorca prebivalstvu obeh Goric, javnosti obeh mejnih regij ter oblastem dveh sosednjih držav

Prihodnost Evrope, čezmejno sodelovanje

1. Evropska unija se je znašla na razpotju, nič ni popolnoma gotovega glede njene prihodnosti. Verjetno pa je, da bo v eni ali drugi formi obstala.

2. Kljub prevladujoči želji, da bi bilo dobro in prav, da bi bile članice ne samo formalno, temveč tudi dejansko enakovredne in enakopravne, bo zelo verjetno razvoj dogodkov v bližnji prihodnosti privedel do nadaljnjih razlikovanj v politični volji in stvarni kvalificiranosti držav za različno raven povezanosti med njimi znotraj EU – regionalizacija EU, jedrna skupina, Višegrajska skupina, etc.

3. Ker danes posvečamo razpravo zlasti čezmejnemu sodelovanju v Evropski uniji, je za Slovenijo in Italijo ključnega pomena, ali bosta v isti regiji EU oziroma povezavi EU, ali ne. Zdaj sta. Menim, da bi morali pri tem tudi ostati, pri čemer je to vprašanje nekoliko manj delikatno za Italijo. V Sloveniji pa, domnevam, ta razprava javnost še čaka, čeprav se vzbuja splošen vtis, da obstaja soglasje o koristnosti in nujnosti Sloveniji v jedrni skupini, torej skupaj z Italijo.

4. Če predpostavljam, da bosta Slovenija in Italija tudi v prihodnje v jedrni skupini EU, lahko vsaj z vidika Slovenije obžalujemo, da na naši strani nimamo regionalne organiziranosti, zavoljo česar Furlanija - Julijska krajina na Primorskem ne najde enako organiziranega političnega subjekta s sorodnimi pristojnostmi. To dejstvo je argument več, da se v prihodnje zavzamemo za regionalizacijo Slovenije.

5. Glede na to, da Primorska še ni oblikovana kot regija, se osebno močno zavzemam, da ne glede na to statusno razliko med italijansko pokrajino in slovensko državo slovenske oblasti vodijo intenziven dialog z oblastmi Furlanije – Julijske krajine.

6. Bistvo mojega današnjega nastopa pa je poziv vodstvom treh obmejnih občin Nove Gorice, Gorice in občine Šempeter – Vrtojba, poziv italijanski regionalni oblasti Furlaniji Julijski krajini, ter obema državnima oblastema v Rimu in v Ljubljani, in da postopoma ukrenejo vse potrebno za pravno podlago dveh Goric, enega mesta, oziroma somestja. Prav tako pozivam javnost na obeh straneh meje, zlasti najbolj zainteresirano ter najbolj prizadeto javnost, da bistveno okrepi intenzivnost razprav o tem imenitnem projektu somestja dveh Goric.

7. Menim, da je prav na razpotju Evropske unije in ob vseh nejasnostih glede njene prihodnosti prav zdaj dozorel čas, da se poleg formalnih oblasti oblikuje tudi civilna iniciativa Slovencev, Italijanov in Furlanov, ki živijo v teh treh občinah in širše in podpirajo zamisel, ki je brez primere v sedanji Evropi in v njeni zgodovini.

8. Absolutno sem prepričan, da bi kljub negotovosti glede prihodnosti EU ali prav zaradi te negotovosti uradni Bruselj tako razpravljanje in načrtovanje somestja dveh Goric tudi finančno izdatno podprl.

9. Kot Goričan, kot Primorec, kot Slovenec in nenazadnje kot predsednik republike si dovolim s tega mesta pozvati vse pristojne na obeh straneh meje, da storimo vse, kar je v naši moči, da premaknemo stvari glede te iniciative s sedanje mlačne točke.

10. V takih časih razpotij in negotovosti se praviloma izkaže za koristno prava mešanica vizije in pragmatičnosti oz. praktičnosti. Zdaj smo v takih časih, v Evropi, v Sloveniji in Italiji, v obeh Goricah. Zdaj je nujno le, da se zganemo in da ne čakamo, da se trudimo videti in oblikovati vizijo in da nam ni odveč v tej perspektivi storiti praktične in pragmatične korake, tudi najbolj drobne, a neizogibne na tej poti.

11. Ob polnoči 30. aprila 2004 sem kot predsednik slovenskega parlamenta imel, prav tu, na tem trgu, ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo, zelo zelo kratek govor s katerim končujem tudi današnji nastop. V takrat izrečene besede sem verjel, takrat in danes, danes še zlasti in veliko bolj.

» Ljubi otroci, dragi najmlajši Evropejci.

Imate pravico do srečnega otroštva. In želimo, da imate tudi možnosti za to. Dana sta vam mir in varnost, da lahko po mili volji sanjarite o tem, kaj boste, ko boste veliki. V združeni Evropi želimo ustvariti pogoje za to, da boste lahko razvili vse vaše talente.

Na svoj igriv način že zdaj soustvarjate novo, mavrično podobo našega skupnega evropskega doma. Zrastite v svobodne osebnosti, brez predsodkov do drugih in drugačnosti. Spoštujte različnosti, osebne in nacionalne in se počutite enakovredne. Negujte svoje različne narodne korenine, zalivajte dišeč, skupen evropski cvet.

Ljubi otroci, dragi najmlajši Evropejci.

Dana vam je prihodnost, vzemite jo zase in jo privoščite eden drugemu. Večina vas zdaj že spi, zbudila pa se bo v svet novega upanja. Vsi, ki smo zbrani na pragu tega novega sveta vam zdaj pošiljamo samo še nežen poljubček za lepe sanje.«

Predsednik Pahor se je na trgu med obema Goricama udeležil prireditve "Naša Evropa"
Foto: Nebojša Tejić/STA